KULTURA

U Ilijašu odigrana predstava „Život kao teatar apsurda“ KDB Preporod iz Splita

Dramska skupina Kulturnog društva Bošnjaka Preporod iz Splita odigrala je u Ilijašu predstavu „Život kao teatar apsurda“ autora i reditelja Ibrahima Durakovića.

Prije predstave u Ilijašu, Duraković je u Sarajevu održao promociju svoje knjige “Prizivanje duha bosanskog i duha hercegovačkog”.

Na početku je prisutne pozdravio direktor Javne ustanove „Kulturno-sportski centar i Radio Ilijaš“ Nermin Hodžić, koji je između ostalog, kazao da je veliko zadovoljstvo ugostiti Kulturno društvo Preporod iz Splita, kao jednu od značajnih organizacija kulture u Hrvatskoj i dio BZK Preporod BiH.

Zahvaljujući kontaktu sa gospodinom Ibrahimom Durakovićem,koji je autor predstave, došlo je do ove saradnje i realizacije ove predstave u Ilijašu. Nadamo se da su naši građani uživali u večerašnjem programu, nadamo se i nastavku saradnje i realizaciji sličnih projekata koji mogu biti značajni za unapređenje ukupnog kulturnog života u Ilijašu, kao i kulturne razmjene sa udruženjima, institucijama i kulturnim djelatnicima a posebno kada takvi projekti ne koštaju mnogo naše građane, kazao je Hodžić i najavio i nove sadržaje u kinu Ilijaš u zimskim mjesecima, kao i predstavu „Lančana reakcija“ koja će biti izvedena 02. novembra.

U uvodu predstave nastupio je zbor „Sevdah“ sa numerama „ S one strane Plive“ i „Mene majka jednu ima pa ima“.

O predstavi, koja je pomalo burleska a više satira, za Radio Ilijaš govori autor Ibrahim Duraković:

Svi moji tekstovi su životni, iz prakse, govore o ljudima, stvarima, događajima, stanju u našem društvu. Teatar apsurda govori o nekim nadnaravnim stvarima, koje nisu u nekom normalnom kolosijeku, u normalnom redu, a glavna tema je korupcija, nepotizam, nepoštenje. Kandidat za gradonačelnika ujedno i direktor firme, kome svi donose koverte i koji rješava probleme na nama dobro poznat način, na kraju biva otkriven i njegova vlastita majka poziva prisutne da nikako ne glasaju za takve kao što je njen sin, jer nikada neće vidjeti svjetlo na kraju tunela, tako da je tema vrlo aktuelna. Predstava je angažirana i sa vrlo jasnom moralnom porukom na kraju, a na negativne pojave u društvu moramo ukazivati putem scene, jer je to naš jedini alat.

Na kraju predstave dalmatinskim melosom uz gitaru prisutne je počastio Mario Dunčić.

 

Povezane objave

Back to top button