U Ilijašu održan centralni predizborni skup SDP-a

sdpnaslovOpćinski odbor Socijaldemokratske partije sinoć je organizovao centralni predizborni skup u prepunoj kino sali Ilijaš.
Goste, članove, simpatizere prvi su pozdravili predsjednik OO SDP Ilijaš Mirsad Osmanović i 91-godišnji Omer Mujalo, učesnik Narodnooslobodilačke borbe 1941.-45., želeći simbolizirati da SDP baštini antifašističke tekovine iz oba rata. Osmanović se zahvalio  Forumu mladih SDP-a na uspješnoj organizaciji i pozvao građane da 12. oktobra izađu na izbore.
Predstavljeni su kandidati za sve nivoe vlasti za predstojeće Opće izbore u Bosni i Hercegovini. Ilijašanin Adis Šehić, kandidat za Skupštinu Kantona Sarajevo kazao je da će neki iza sebe ostaviti plakate, dok će SDP ostaviti djela naglašavajući da je 20 novih kilometara autoputa zasluga ove stranke.
– Dan izbora će biti raskrsnica za građane BiH. Mi ćemo se opredijeliti ili da idemo u prošlost ili da se okrenemo budućnosti što neće biti moguće bez SDP-a. SDP je od 2010.-2012. godine ostavio Kanton u relativno dobrom stanju. Ekspertna vlada je uništila ovaj Kanton, komunalnu privredu je bacila na koljena. Nekada respektabilna preduzeća kao što je ZOI ’84 poslala je na javnu kuhinju. Puno će trebati muke i truda da se vrati ono što je bilo 2012., kazao je, između ostalog, Šehić pozvavši građane da izađu na izbore i izaberu pravu partiju.
Druga ilijaška SDP kandidatkinja za Skupštinu KS Jelena Čebić naglasila je da SDP pruža podršku mladima i da jedino Forum mladih SDP-a ima omladinsku politiku, te da ova stranka ima jake žene koje će se boriti za promjene u društvu.
Predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš i kandidat za Parlament FBiH Damir Filipović kazao je da svaki mladi čovjek u našoj zemlji zaslužuje orden jer je ovdje hrabrost i udati se i oženiti se, imati dijete.
– Ilijaš je bila treća općina po razvijenosti u bivšoj republici, peta po industrijalizaciji u bivšoj Jugoslaviji. Danas je prva po nezaposlenosti u Kantonu, 46 posto. To je drastično, Ilijaš ne postoji svake četiri godine nego svaki dan. Obećavam da će SDP obezbijediti budućnost mladima jer je ova zemlja naša jedina domovina i jedina alternativa, istakao je Filipović.
Na skupu su se obratili i sljedeći kandidati za predstojeće izbore: Predrag Kurteš -ministar Federalne uprave policije, Svetozar Pudarić -potpredsjednik FBiH, Rusmir Nesihović- ministar zdravstva FBiH , Damir Hadžić- ministar prometa i komunikacija, Hakija Meholjić -predsjednik OO SDP Srebrenica, dr. Ilijaz Pilav.
Kandidati su se u svojim obraćanjima osvrnuli na protekle četiri godine i ono šta je SDP uradio, na nivoima u kojima su obnašali vlast poručivši da će nastaviti sa započetim pozitivnim reformama u policiji, zdravstvu, boračkoj zaštiti i dr.
Na skupu u Ilijašu nije bio prisutan nosilac liste za KS Dževad Bećirević, predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, kao ni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakir Hadžiomerović.

 

Prethodni članakPredizborno vrijeme sve vrelije
Naredni članakU Ilijašu održana promocija knjiga Muhameda Mahmutovića