U Ilijašu održan sastanak sa delegacijom Udruženja “Preživjeli genocida 11. juli 1995.” SREBRENICA

U Kabinetu općinskog načelnika Akifa Fazlića, jučer je upriličen sastanak sa delegacijom Udruženja “Preživjeli genocida 11. juli 1995.” SREBRENICA. U okviru ove radne posjete osim načelnika Akifa Fazlića, prisustvovala je i predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović i predsjednik OO SDA Ilijaš Mehmed Sinanović. Delegacija na čelu sa predsjednikom Skupštine Šabanom Hasanovićem, predsjednikom Udruženja Salihom Mulalićem, potpredsjednikom Hajrudinom Bajraktarevićem i članom Mirsadom Đozićem predstavila je ciljeve djelovanja Udruženja ali i najavila formiranje Pododbora na području općine Ilijaš.

„Pododbor bi u skorije vrijeme trebao biti formiran, a zadatak istog biće da se na području općine Ilijaš ostvari saradnja sa ostalim udruženjima te da se zajednički radi na provođenju brojnih aktivnosti koje imaju iste ciljeve. Moramo napomenuti da će ovaj pododbor djelovati na području Kantona Sarajevo.

Među najvažnijim ciljevim Udruženja je očuvanje i promovisanje tekovina 28. divizije Armije Republike Bosne i Hercegovine Srebrenica, zaštita historijskih činjenica o ARBiH i zaslužnih pojedinaca kao i njegovanje kulture sjećanja na genocida nad bošnjacima Podrinja sa ciljem da se sjećanje na genocid prenese na naredne generacije kako nam se to više ne bi ponovilo.

Raditi na izradi prepreme Zakona o preživjelim genocida, koji bi zadržavao mehanizme zaštite i prava preživjelih i njihovih porodica. Udruženje promoviše širi i integrira nenasilnu komunikaciju, kreirajući zajedno sa građankama i građanima BiH okruženje koje uvažava univerzalne ljudske potrebe. Zadatak Udruženja je da etičkim i humanim djelovanjem pozitivno utiče na unaprijeđenje kvalitete života“, istakao je Mulalić.

Načelnik Fazlić je iskazao čestitke rukovodstvu Udruženja ali i svim članovima uz želju da budu istrajni u svom radu te da podrška Općine Ilijaš neće izostati.

Takđer, predstavnici Udruženja su govorili o realozovanim ali i planiranim projketima za predstojeći period.

Kako postati član Udruženja preživjeli genocida 11. juli 1995.“?

Ukoliko ste preživjeli genocid u Srebrenici u periodu 1992.-1995. godina ili prihvatate ciljeve našeg udruženja:

  • Pošaljite jednu fotografiju
  • Svoje osnovne identifikacione podatke

Na e mail ugprezivjeligenocida11795@hotmail.com ili viber brojeve: +38762709828 i +38761164632.

Prethodni članakPoledica na pojedinimi putevima zbog niskih temperatura
Naredni članakKomemoracija Saši Petroviću u petak u Kamernom teatru