U Ilijašu održana Književna večer „Sjećanje na književnika Nedžada Ibrišimovića“

Književnom večeri „Sjećanje na književnika Nedžada Ibrišimovića“ večeras je u prepunom Biznis centru Ilijaš počela kulturna Manifestacija „Dani Preporoda“ u organizaciji BZK „Preporod“ Ilijaš.

Gost predavač bio je prof.dr Jasmin Hodžić, direktor Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu.

Predsjednik BZK „Preporod“ Ilijaš Adis Duraković zahvalio se na početku prisutnima i gostima te predstavio program Manifestacije „Dani Preporoda“ kazavši da će se „Preporod“ truditi i dalje raditi na njegovanju kulture i tradicije Bošnjaka.

Sjećamo se našeg akademika Nedžada Ibrišimovića, ovaj događaj organizujemo već dugi niz godina, a JU KSC i Radio Ilijaš naš je medijski i tehnički partner i u posljednje vrijeme i suorganizator naših važnih manifestacija, naravno uz podršku Općine Ilijaš. Ovo je jedan od nekoliko događaja koji organizujemo u okviru „Dana Preporoda“. Rahmetli Ibrišimović svoje posljednje godine života proveo je  u našem gradu. Mi pokušavamo dati svoj doprinos sjećanju na njega, posebno da njegovo djelo prenesemo na djecu i učenike, kako bismo očuvali tradiciju ali i ponukali mlade generacije da imaju motiv više za istraživanje i buduće bavljenje životom i radom akademika Ibrišimovića, naveo je Duraković.

Profesor Hodžić istaknuo je važnost istrajnosti u održavanju ovakvih manifestacija, te naveo da je Nedžad Ibrišimović bio jedan od prvih pripovjedača, postmodernista u književnosti, koji se direktno obraća čitatelju i daje mu ulogu aktera u priči.

-Zahvaljujem se  ilijaškom Preporodu što je istrajan u organizaciji ove manifestacije, ova istrajnost je jako i važna i korisna, ono što je pozitivno je da su u program uvijek uključena djeca kojima imamo priliku prenijeti važnost Nedžadovog djela kroz kulturu i kroz obrazovanje. Posebno me zanima i na to se posebno ovom prilikom osvrćem jeste jezički inovativni postupak koji u književnosti koristi za nove pripovjedne modele, kao što je u romanu Karabeg Nedžada Ibrišimovića. Ono što je za mene bilo otkriće i još nije dovoljno valorizirano jeste da mi u Bosni imamo svog pripovjedača, koji 1971. godine u svom pripovjednom postupku koristi koncept koji će tek kasnije biti prepoznat u  postmodernističkom okruženju svjetske književnosti. To se odnosi na razbijanje granice između književnog teksta i svijeta izvan tog teksta, gdje se zapravo uspostavlja komunikacija između čitatelja i likova u djelu  i mi kroz roman Karabeg imamo priliku da se družimo sa glavnim likovima, postanemo likovi, autor se direktno obraća, a ta forma je kasnije postala postmoderna osnova izgradnje pripovjednog teksta, kazao je prof. dr.  Hodžić za Radio Ilijaš.

Program se tradicionalno realizira u saradnji sa Srednjoškolskim centrom „Nedžad Ibrišimović“, koji se svake godine trude obogatiti večer zanimljivim, novim i  vrijednim sadržajima.

Svake godine naša škola dio je ovog programa, sjećanje na književnika Nedžada Ibrišimovića po kojem škola s ponosom nosi i svoje ime. Osim mene, našu školu u programu predstavljaju učenici Jusuf Hodžić i Melina Durmo i mislim da su na najljepši način predstavili i svoju školu i grad. Ovaj program donese uvijek nešto novo, ali i ideja vodilja je uvijek ista-sjećanje na veliko ime bosanskohercegovačke književnosti i velikog čovjeka, pa i našeg sugrađanina Nedžada Ibrišimovića. Nakon svakog ovog susreta postajemo plemenitiji, bolji ljudi, vraćeni pravim vrijednostima kao što je prijateljstvo, ljubav i tolerancija. A s obzirom na to da je oktobar i mjesec knjige, na ovaj način podsjećamo se i na važnost čitanja, kazala je profesorica i moderatorica večeri Aida Krhan.

I ove su godine dodijeljene nagrade pobjednicima Literarnog konkursa za učenike osnovnih škola sa područja Ilijaša. Prvo mjesto osvojili su učenici sedmog razreda Almin Delić i Šejma Neretljak iz Osnovne škole „Srednje“.  Drugo mjesto pripalo je učenici OŠ „Đulistan“ Sumeji Hodžić.  Treće mjesto zauzeli su učenici OŠ „Hašim Spahić: Hindija Damir, Masnopita Iman, Gljiva Ajdin, Kozić Nejla i Salan Harun.

U okviru Manifestacije „Dani Preporoda“  sljedećeg petka, 27. oktobra bit će upriličena izložba fotografija „Diplomatski put“  Alije Izetbegovića u saradnji sa JU Muzej Alija Izetbegović, kao i promocija knjige „Mislilac i Državnik“, autora prof.dr Selme Cikotića a posvećena godišnjici smrti predsjednika Izetbegovića. Promotor spomenute knjige biće prof. Mustafa Spahić, prof. Zijad Ljevaković, te penzionisani general Fikret Muslimović. U novembru je planirana i likovna radionica u saradnji sa akademskom slikaricom Safijom Beširević.

Prethodni članakSjajna Lana Pudar osvojila srebrnu medalju na Svjetskom kupu!
Naredni članakPrvi dan vikenda obilježen padavinama i olujnim vjetrom