ILIJAŠKULTURA

U Ilijašu održana promocija edicije Bošnjačka književnost u 100 knjiga

U okviru Manifestacije kulture i sporta „Ilijaški dani“ u kino sali Kulturno – sportskog centra upriličena je promocija edicije Bošnjačka književnost u 100 knjiga u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ i Kulturno – sportskog centra i Radio Ilijaš.

Edicija „Bošnjačka književnost u 100 knjiga“ jedan je od temeljnih projekata BZK „Preporod“ BiH kao bošnjačke kulturne matice. Više od 25 godina edicija se priređuje i objavljuje u Institutu za bošnjačke studije.

O ediciji govorili su predsjednik BZK „Preporod“ BiH prof. dr. Sanjin Kodrić i direktor KSC i Radio Ilijaš Nermin Hodžić, a moderator promocije bio je Semir Spahić.

Prof. dr. Sanjin Kodrić kazao je da je riječ o fundamentalnom projektu kulture Bošnjaka i Bosne i Hercegovine započet prije više od 25 godina, tačnije 1995. godine.

„Rekao bih da se ovdje večeras radi o dva događaja u jednom: s jedne strane o samoj izložbi posvećenoj ediciji Bošnjačka književnost u 100 knjiga, a s druge strane o jednom kratkom, fokusiranom razgovoru o ediciji i sličnim temeljnim projektima Bošnjačke zajednice kulture“Preporod“. Tim projektom se htjela predstaviti ukupnost bošnjačkog književnog stvaranja od srednjeg vijeka do savremenosti – tadašnje savremenosti i sadašnje savremenosti, budući da taj projekat još uvijek traje. U pitanju je izbor 100 najznačajnijih ostvarenja bošnjačke književnosti koja su raspoređena u zasebna kola – svako kolo ima po pet knjiga, dakle ukupno je 20 kola. S jedne strane u kolu je predstavljena naša starija književna baština, i baština s kraja 20. i početka 21. stoljeća“, kazao je prof.dr. Kodrić.

Edicija se kontinuirano objavljuje od 1995. godine, a čini je planiranih 20 kola, pri čemu je dosad objavljeno 12 kola (60 knjiga), dok je 13. kolo u pripremi. 

„Naredno kolo je zapravo de facto spremljeno i samo treba da uslijedi završni čin fizičke štampe. Ovaj projekat je vrlo zahtjevan jer traži studiozan rad, jer ovo nisu samo obična izdanja književnih djela, radi o književno – naučnim izdanjima koja su opremljena svom pratećom i potrebnom naučnom aparaturom. Sve to traži znanje, vrijeme i umijeće, ali i finansijska sredstava“, dodao je prof. dr. Kodrić.

Edicija uključuje i brojne antologije, sukus najboljeg, najvažnijeg i najvrijednijeg  u ukupnoj bošnjačkoj književnoj praksi i najvrijednijeg u bosanskom jeziku, jer sukus najvrijednijeg u jeziku jeste njegova književnost.

U ime domaćina govorio je direktor KSC i Radio Ilijaš i jedan od promotora večerašnje promocije, gospodin Nermin Hodžić kazavši da je edicijom obuhvaćeno sve ono što su bošnjački književnici stvarali od davnih vremena.

„Večeras imam vrlo specifičnu ulogu, istovremeno sam domaćin kao direktor JU „Kulturno – sportski centar i Radio Ilijaš“, ali i kao promotor, te se nadam da ćemo kroz razgovor sa profesorom Kodrićem predstaviti na adekvatan način našoj publici ovaj generacijski izdavački poduhvat koji je BZK „Preporod“ pokrenula prije više od 25 godina. Moram kazati u svojstvu domaćina i direktora KSC i Radio Ilijaš da nam je čast što je BZK „Preporod“ na čelu sa njezinim predsjednikom prof. dr. Sanjinom Kodrićem prihvatila naš poziv i predstavila ilijaškoj publici ovaj značajan projekat, jer je riječ o jednom epohalnom poduhvatu ove generacije Bošnjaka i jednom od najvećih poduhvata uopće u Bosni i Hercegovini u posljednjih 30-ak godina“, poručio je direktor Nermin Hodžić.

Izdavač Edicije je Bošnjačka zajednice kulture „Preporod“ u Bosni i Hercegovini, odnosno Institut za bošnjačke studije kao naučnoistraživačka organizacijska jedinica Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“, a sama Edicija slovi kao najznačajniji projekt u oblasti nauke o književnosti i kulturi Bosne i Hercegovine, kako je svojevremeno zvanično ocijenjena.

 

 

Povezane objave

Back to top button