BIHILIJAŠKULTURAVIJESTI

U Ilijašu održana promocija knjige “Halt! Halt!” autora Mirze Herce

Javna ustanova Kulturno-sportski centar i Radio Ilijaš, Biblioteka Ilijaš organizovala je ove srijede (21.02.2024.) u Biznis centru promociju knjige “Halt! Halt!” autora Mirze Herce.

O knjizi su, osim autora govorili, Elmir Spahić i Admir Džanko. Moderatori promocije bili su prof. Aida Kahriman- Krhan i mladi Mustafa Spahić.

Iz svake rečenice u zbirci Halt! Halt!, posve sažete, i metaforične, izbija ironija, koja nerijetko prelazi u sarkazam, oštru osudu i ismijavanje društva, baš kao u priči Bibliotečka tuča u kojoj izbija opći haos, tuča epskih razmjera, jer je na polici ostao tek jedan primjerak romana Braća Karamazovi Dostojevskog, a knjiga je, u teškom stanju u kom se društvo nalazi, svakodnevna terapija i lijek za dušu istinskih ljubitelja pisane riječi. Upravo ovom pričom promociju je otvorila moderatorica prof. Aida Kahriman-Krhan.

Elmir Spahić kazao je da je već čest gost u Ilijašu na promocijama knjiga, ali i da je ovo još jedna lijepa prilika da govori o vrijednom djelu,  književnom prvijencu Mirze Herce.

Ovo je zbirka kratkih priča, čak crtica objavljena prošle godine, podijeljena u dva dijela. Ovo je knjiga sa jednom konceptom kritike, kritike svijeta, trenutka i pitanja da li je ljudska civilizacija zaista napredovala uz sve tehnologije, razvoj i prilike. Knjiga ima i jedan užitak čitanja po pitanju velikih priča koje je autor doveo u pitanje. Zanimljivo je da autor nikog ne ubjeđuje u knjizi nego postavlja pitanje na koje možemo odgovoriti svi poredeći stvarnu situaciju sa situacijama u knjizi. Jedna od najvažnijih priča je okupacija Austro-ugarske “Halt, Halt!” po kojoj knjiga i nosi naziv i to posmatranje povijesnih raskršća, što je temeljna tema u bošnjačkoj i bosanskohercegovačkoj književnosti, naglasio je Spahić.

Zbirka priča Halt! Halt! (2023), prvijenac Mirze Herce, u ovom ludom svijetu, i u ovom ljubavlju nesklonom vremenu, u kojem živimo, donosi nam predivne, posve duhovite, priče o ljudima i o vremenu u kojem živimo, a i o onom vremenu kojeg više nema, navodi književnik Admir Džanko.

Ovo je priča o malim ljudima u velikom sistemu, o velikom životu koji proživljavaju svoje sudbine. Mirza Herco nije autor koji samo pripovjeda nego zapravo vodi dijalog gdje čitalac biva uvučen u samu priču, propituje čitatelja i postavlja pitanja koje svi sebi treba da postavimo. U oba dijela knjige, radnja je napeta, prožeta humorom. Svaka priča nosi snažnu poruku, poentu da zapravo u svijetu u kojem zlo raste,  ipak imamo elemente ljubavi, dobrote i da trebamo biti tu jedni za druge, što je poruka koja treba i nama odraslima, ali i omladini, da zastanemo i da uživamo u svakom trenutku života, naveo je Džanko.

Autor profesor Herco kaže da je ovo treća promocija i da je djelo dugo nastajalo.

Neke priče su nastale za vrijeme studentskih dana i doživjele su neku novu verziju.. Poticaj za vraćanje književnosti i pisanju tekao je sa mojim radom u nastavi i obrađivanjem pojedinih knjiga kao što je Danilo Kiš i “Grobnica za Borisa Davidoviča”  i to me podstaklo da krenem u tom dokumentarističkom pravcu. Svaki priča je zasebna, ali nit koja se provlači kroz knjigu je o apsurdnosti ljudskog življenja, tome kako male stvari mogu u potpunosti preokrenuti život, imamo priču o licemjeru, lažnom moralu. Sam izbor naslova nosi jedno značenje u knjizi,  izvan knjige nego drugo da trebamo zastati i razmisliti šta činimo sa svojim životom, a sama priča pod nazivom “Halt!, Halt!” je priča o licemjerju zapadne civilizacije prema našoj domovini, kazao je Herco.

Zbirka priča Halt! Halt! Mirze Herce, posve pitka, lagana, razigrana, neopterećena opisima, je priča o svima nama, o sistemu, o ljubavi, o mržnji, o životu koji nam valja (pre)živjeti, a koji nam neumitno, i nepovratno, iz ruku se osipa, istaknuto je na promociji. Djelo potražite u Biblioteci Ilijaš.

Povezane objave

Back to top button