ILIJAŠVIJESTI

U Ilijašu održana promocija knjige “Nastanak Republike Srpske”

U kino sali Ilijaš je u ponedjeljak 20. novembra 2023. godine  održana promocija knjige “Nastanak Republike Srpske: Od regionalizacije do strateških ciljeva (1991-1992)”  autora dr. Hikmeta Karčića, dr. Jasmina Medića i dr. Muamera Džananovića. Knjiga se bavi pitanjem zločina počinjenih tokom rata u Bosni i Hercegovini u periodu 1992-1995. godina i kako je došlo do formiranja institucija entiteta Republika Srpska.

 Organizatori promocije su Islamska zajednica u BiH, MIZ Sarajevo, Mreža mladih Ilijaš a uz pokroviteljstvo Općine Ilijaš i podršku  JU KSC i Radio Ilijaš.

Članice Hora Preporod Ilijaš na početku su izvele numeru “Jedna si jedina”.

U uvodnom dijelu prisutnima su se obratili koordinator Mreže mladih Ilijaš Dženan ef. Mahmutović i predstavnik MIZ Sarajevo Miralem ef. Babajić.

Mahmutović se zahvalio autorima na dolasku, kao i svima koji su podržali organizaciju ove promocije, posebno načelniku Općine Ilijaš Akifu Fazliću.

-Ovu promociju Mreža mladih organizuje povodom Dana državnosti BiH, kada se govori o ZAVNOBiH-u i drugim važnim historijskim činjenicama. Mi promocijom ove knjige nismo željeli to izbjeći, nego želimo da ukažemo da ideologija po kojoj je nastala RS i danas prisutna i živi, postoje strateški ciljevi  da se država BiH uništi, da se ugrozi njena državnost. Svijet je svojim odnosom prema muslimanima Gaze pokazao i kakav bi sutra bio odnos prema nama da ponovo dođe do agresije na našu zemlju. Zato nam trebaju ovakvi autori, ovakve knjige da nas drže budnim i podsjećaju da radimo na našem jedinstvu, kazao je Mahmutović.

Miralem ef. Babajić čestitao je organizatorima te zahvalio prisutnima na dolasku, a posebno autorima koji su predstavili svoje djelo, kazavši da je posjeta ovoj promociji znak da se brinemo o sebi, svojoj prošlosti, svojoj domovini i podsjetio da moramo cijeniti slobodu koju su mnogi naši borci platili svojim životima.

Fokus knjige je kako sam podnaslov kaže, na regionalizaciji i strateškim ciljevima u kontekstu formiranja autonomnih oblasti u Bosni i Hercegovini, koje su u periodu 1991-1992. godina postale Republika Srpska.

– Mi smo došli u situaciju da smo prije 10 godina morali dokazivati Markale, nešto što je odavno dokazano i da nismo sami sebe ubijali. Zato nam je trebala ova knjiga. Mi u našoj knjizi, ustvari, pokazujemo da je 9. januar završetak prve faze osnivanja Republike Srpske. Ono što se inače u našem kolektivnom narativu naziva da je to dan početka genocida, mi smatramo da je 9. januar samo završetak institucionalne pripreme, dakle formiranje posebnih službi, agencija i organa koji su onda iz toga sproveli zločine i genocid na području cijele Bosne i Hercegovine.– pojašnjava dr. Hikmet Karčić, jedan od autora knjige.

Sve knjige koje se na ovu temu pišu u Bosni i Hercegovini, uglavnom se bave pitanjem zločina, te su autori primjetili da nedostaje jedan bitan segment a to su pripreme koje su dovele do rata i agresije. To je ujedno i bio motiv da se detaljnije i na naučnom nivou pozabave tim pitanjem.

– Djelo je napisano na osnovu primarne arhivske građe i jako važnih dokumenata. Dakle, ono je naučno i to je ono što je bio naš primarni cilj i naša vodilja kroz pisanje ovog djela. U njemu se nalazi brojna dokumentacija, primarno Srpske demokratske stranke ali i brojni drugi dokumenti koji su bili neophodni da bismo postigli željeni cilj, a primarni cilj je bio želja da naučnoj i široj javnosti, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, objasnimo taj fenomen 9. januara koji se veliča i slavi, te smo u toj primarnoj i početnoj ideji željeli da se fokusiramo samo na taj događaj. Onda smo objedinjujući ta svoja saznanja, procijenili da bi dobro bilo da fokus djela bude na cijeloj 1991. godini do 12. maja 1992. godine jer su, po nama, do tada finalizirani svi politički i vojni, odnosno svi politički ciljevi javno objavljeni – naveli su, između ostalog, autori na promociji.

U knjizi se detaljno analizira dugotrajni proces transformacije i preimenovanja političkih, vojnih i civilnih struktura i stavljanje istih u funkciju realizacije zločinačkog plana. Knjiga je nastala analizom stotina hiljada dokumenata, a ima jasan cilj, suprotstaviti se sve snažnijem historijskom revizionizmu. Na promociji je istaknuto kako je višestruki značaj ovog djela za naše društvo.

Knjiga je objavljena u izdanju Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu i Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu.

Povezane objave

Back to top button