Promocija  zbirke poezije “Neko drugi” autora prof.dr. Envera Kazaza  održana je u kino sali KSC Ilijaš u okviru prvog dana Manifestacije “Ilijaški dani”.

Na početku je prisutne u ime organizat

Promocija  zbirke poezije “Neko drugi” autora prof.dr. Envera Kazaza  održana je u kino sali KSC Ilijaš u okviru prvog dana Manifestacije “Ilijaški dani”.

Na početku je prisutne u ime organizatora pozdravio Semir Spahić, kazavši da je ova knjiga nastala kao rezultat suočavanja autora sa vlastitom smrtnošću, bolesti, te da je otud i sam naziv zbirke “Neko drugi”.

Moderator promocije kroz razgovor sa autorom bio je Kenan Muminagić.

Profesor Enver Kazaz za Radio Ilijaš kazao je nešto o tome kako je zbirka poezije nastala i koje su najbitnije spoznaje do kojih je došao.

-Knjiga tematizira bolest, smrt, odnos jezika i tijela i pokušava odgovoriti na temeljno egzistencijalno pitanje šta je smrt, da li je puki prelazak na “onu stranu” ili još nešto pored toga. Taj odgovor je ovostrana metafizika, vrsta metafizike materije. Bolest se tretira kao prostor novog iskustva ili znanja, a tijelo je gnoseološki element, prostor pretvorbe svijesti iz jednog u drugi u oblik. Poezija koja pokušava što jednostavnijim figurama, što jednostavnijim jezikom  nositi se sa najtežim pitanjima, naveo je Kazaz.

Izraz u ovoj poeziji je sveden, slike jednostavne. Ali, egzistencijalna strava i čežnja za nemogućim – za podmlađivanjem – daju ovom rukopisu autentičan, tragičan štimung. Cijeli rukopis je lišen artizma, ali vođen rukom čovjeka koji smireno, sa smislom za mjeru, piše na ivici, zagledan i u sebe, osluškujući svoje tijelo, i u ponor smrti koji ga zove, navodi u recenziji Dragoslav Dedović.

Promocija je završena razgovorom sa publikom, a svi zainteresirani knjigu čiji je izdavač Buybook, mogu pronaći u Gradskoj biblioteci Ilijaš.

 

Share.

Comments are closed.