ILIJAŠKULTURAVIJESTI

U Ilijašu održana promocija romana „KULIN BAN U DEJTONSKOJ BOSNI“ autora Semira Spahića

U organizaciji JU „KSC i Radio Ilijaš“ večeras je u kino sali održana promocija knjige „KULIN BAN U DEJTONSKOJ BOSNI” autora Semira Spahića.

O ovom izuzetnom djelu, osim samog autora,  govorio je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH i profesor Muris Kučinar.

Semir Spahić objašnjava da je njegovo novo djelo ogledalo političke situacije u Bosni i Hercegovini, ali u formi futurističkog romana.

Večeras su mi pomiješana osjećanja iz nekoliko razloga. Svaka knjiga koju čovjek napiše je dio njega. Ovo je moja treća knjiga i uz moje dvoje biološke djece, imam ih sa mojim knjigama još troje koji mi puno znače, posebno ova treća. Ona je ogledalo društva u kojem živimo, političke scene u Bosnni i Hercegovini. Ideja je našla od čuvene izreke od Kulina bana i dobrijeh dana pa sam pomislio kako bi se ponašao Kulin ban kad bi se pojavio u našoj srušenoj, jadnoj Bosni s obzirom na to da je bio ban u onoj Bosni Tvrtka Kotromanića kada je bila najveća, najrazvijenija i najjača. Zatim sam počeo nesvjesno da pletem priču i nastao je roman i mislim da može ljudima omogućiti da vide šta se zbiva u našoj politici. Imao sam puno dilema da li staviti stvarna imena, ali sam odlučio sve odnijeti u budućnost i izbjeći stvarna imena iako se neka od njih pojavljuju jer se nije moglo izbjeći. Jedan od likova je moj unuk kojeg ne znam ni da li ću imati i nisam se s tim susretao u književnosti, kazao je Spahić.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić u svom je obraćanju istaknuo da je kod svakog umjetničkog djela najvažnije kakav utisak ostavlja na nas i kako ga mi tumačimo.

-Počeo sam čitajući knjigu da razgovaram s autorom, u jednom trenutko me je iritirao i pitao sam se zašto tražimo neka rješenja u historijskim ličnostima, Kulin banu i zašto se ne saspe ljudima istina u lice, posebno jer je satira kao forma odličan način za to? Uvijek je nama krivo pet lidera, elite i strukture za naše ekonomsko stanje, socijalnu sliku, emotivni jad, ali mi smo krivi što su oni godinama među nama. Semir je političku situaciju našu prenio u budućnost. A sami smo krivi jer neće nama pomoći ni Kulin ban ni Tito i oni su prošlost,  jer odgovore moramo tražiti u sebi. U prošlosti, sadašnjosti i budućnosti u Bosni vlada isti mrak i taj se jad vidi i kroz neke likove ovog romana, zato će autor moći napisati još knjiga u ovom satiričnom maniru. Drago mi je što sam večeras ovdje, što je Semir napisao knjigu i nadam se da će ih napisati još više, kazao je, između ostalog, Komšić.

Profesor Muriz Kučinar kaže da je ovaj roman pročitao u dva-tri daha.

Dok sam čitao ovaj roman, na um mi je palo najmanje stotinjak sličnih sudbina. Recimo Shakespeare kaže u Hamletu „Nešto je truhlo u ovoj zemlji i Danskoj“. Da ne vidim Bosnu i da nisam u Semiru vidio borca za prava i jednakosti, vjerovatno ne bih prihvatio da učestvujem u ovoj promociji. Pronašao sam i sebe u romanu, 91. vratio sam se iz Njemačke jer sam htio ovdje da živim, a ne da se prodam kao mnogi. Semir je dobro odabrao da ode u budućnost s nadom da će se nešto desiti. Iz moje perspektive vidim da je možda pogriješio Kulin ban kada je Dubrovčanima dao povelju, to je bio prvi free shop u svijetu, ljudi će trgovati a on će biti prijatelj, a pitanje je ko će njemu biti prijatelj i koliko prijatelja ima. Među političarima nema dobrih ljudi, jer da volje ljude za njih bi radili prave stvari, a ne samo od izbora do izbora tražili modus vivendi kako preživjeti, kako zavarati narod i povesti ga za sobom, rekao je Kučinar.

Promocija je bila izuzetno posjećena, uz mahom pozitivne komentare prisutnih, a za ugodnu večer zaslužne su bile i moderatorice Enisa Mešetović i Nermina Lemezan.

Knjigu možete pronaći kod autora Semira Spahića, kao i u Biblioteci Ilijaš.

Povezane objave

Back to top button