ILIJAŠVIJESTI

U Ilijašu održana tribina “Kuda ide BiH”

U kino sali Ilijaš sinoć je održana  zajednička Javna tribina DF-a i SDP-a BiH na  temu: “Kuda ide Bosna i Hercegovina?”

Okupljenim građanima koji su došli u velikom broju kako iz Ilijaša tako i susjednih gradova su se obratili predsjednici SDP i DF BiH  Nermin Nikšić i Željko Komšić, šef kluba zastupnika DF-a u federalnom Parlamentu Dženan Đonlagić, politički direktor SDP BiH Damir Mašić, profesori Esad Bajtal i Slavo Kukić, predsjednik OO SDP Ilijaš Alan Šerak i predsjednica OO DF Ilijaš Bibija Kerla .

Na početku se obratio Alan Šerak u ime OO SDP Ilijaš koji je prisutnima poželio dobrodošlicu  podsjetivši  na krizu koja vlada u BiH. On je kazao da je upravo ta situacija i razlog da se organizuje tribina na temu „Kuda ide BiH“. Nakon Šeraka prisutnima se obratila i Bibija Kerla, predsjednica OO DF Ilijaš,  pozdravila prije svega borce koji protestvuju ispred Vlade Federacije i zahvalila se prisutnima što su u velikom broju podržali ovaj skup.

Eminentni profesor Esad Bajtal je najveći dio izlaganja posvetio tezi da je jedino istinsko rješenje za ovu državu povratak na osnovne principe ZAVNOBIH-a. Odgovarajući na osnovno pitanje tribine – „Kuda ide BiH?“, Bajtal je konstatovao da ova zemlja ne ide nikuda, već se valja u blatu etnonacionalista. “U stepenu korupcije smo prvaci svijeta, država mora tome stati u kraj”, još je kazao Bajtal.

Upozoravajući da smo jedna od najbjednijih zemalja profesor Slavo Kukić  je u u svom izlaganju govorio  o tome kako se vraćamo unazad u 90-te godine. Profesor se osvrnuo na podatak  koji bilježi veliki broj iseljenih osoba iz BiH što je svakako poražavajuća činjenica.  “Politička ljevica se mora ujediniti, proširiti na ostale građanske i akademske snage i formirati front građanskog otpora “, rekao je Kukić

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić, istaknuo je da ova partija sve čini da bude prisutna u svim dijelovima Bosne i Hercegovine. Za petak je najavio otvaranje prostorija SDP-a u Banja Luci na kojem će im se pridružiti i u partiju učlaniti brojne nove pristalice i u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

“Mi smo na prekretnici ili ćemo prihvatiti principe ZAVNOBIH-a ili je ova zemlja osuđena na propast. Ni za nas, ni za DF patriotizam nije značka na reveru“, rekao je Nikšić i dodao da je patriotizam borba za državu, za čovjeka, za komšiju, za radnika i poštenog poslodavca.

Obraćajući se prisutnima, predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić je konstatovao da, ako se ovako nastavi, ako ista nacionalistička oligarhija ostane na vlasti, ne može biti siguran u kakvoj ćemo zemlji živjeti 2020. godine. „

Šef Kluba zastupnika DF-a u ZD Parlamenta Federacije Dženan Đonlagić  je govorio o tome da se ova opcija mora okrenuti radnicima, da se borba mora voditi za ponižene i marginalizirane slojeve društva.“Sve je više bogataša i sve više narodnih kuhinja, što bolje od bilo čega govori kakva nam je vlast. Moramo povećati minimalne plate i penzije, moramo uvesti porez na bogatstvo, moramo donijeti Zakon o upravljanju državnim kapitalom”, kazao je   Đonlagić.

Politički direktor SDP-a i zastupnik u federalnom parlamentu, Damir Mašić  naveo je primjere iz dosadašnje parlamentarne prakse koji su apsurdni,   i konstatovao da situacija nikada nije bila gora.“ Zato, svi kao ujedinjeni lijevo građanski blok moramo raditi zajedno, od predlaganja novih zakonskih rješenja, do privlačenja svih struktura koje imaju slična razmišljanja“ –kazao je Mašić .

Na kraju tribine svim  prisutnim građanima koji su željeli postavilti pitanje gostima je to bilo i omogućeno .

Fotogaleriju pogledajte na FB profilu Radio Ilijaša .

 

Povezane objave

Back to top button