ILIJAŠVIJESTI

U Ilijašu održana važna edukacija za farmere-uzgajivače goveda

U Biznis centru Ilijaš u četvrtak (22.02.2024. ) održano je edukativno predavanje na temu: “Osjemenjavanje goveda na području KS u cilju poboljšanja proizvodno – zdravstvenog statusa mliječnih grla”.

Sprovođenje ovog projekta od velikog je značaja za našu lokalnu zajednicu a samim tim i za KS.

„Na području općine ilijaš proizvodnja mlijeka ali i generalno poljoprivredna proizvodnja je negdje oko 60% ukupne proizvodnje KS. Mi smo jedna urbana sredina sa malim količinama obradivog zemljišta ali ipak imamo značajnu ulogu u ukupnoj proizvodnji mlijeka u BiH. Trenutno iz Ilijaša u organizovani otkup ide negdje oko 2. 000 000 litara mlijeka godišnje. To je jedan ozbiljan podatak za jednu malu općinu u KS u smislu stočarske proizvodnje. Zbog toga je ovaj projekat jako bitan za ilijaške farmere, jer ćemo njime unijeti vrhunska sjemena koja će za rezultat dati podmladak mliječnih grla od vrhunskih bikova – top 10 bikova u svijetu. Time ćemo dodatno povećati mliječnost na području općine Ilijaš, odnosno KS“, objasnio je dr. Muamer Dervišević, predstavnik veterinarskog sektora u implementaciji projekta.

Prof. dr. sc. Muhamed Brka, dekan Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, kazao je da će ovom metodom telad biti bolja odnosno mliječnija od majke i da osjemenjavanje goveda nije nova metoda na našim prostorima s obzirom na to da se koristila prije 60 i više godina.

„Cilj je poboljšati genetski materijal na ovim prostorima i da grla ne idu na klaonice nego da se nastavi reprodukcija i povećanje laktacije, gdje bi svaka generacija bila bolja od one prethodne. Također, nećemo morati davati novac za uvoz junica, nego ćemo junice sami proizvoditi. Nijemci to već rade i onda ih za visoke novce prodaju nama. Mi želimo da novac ostane u džepovima farmera i na području KS“, kazao je dekan Brka

Kratko se osvrnuo i na stanje u bh. poljoprivredi.

„Budućnost poljoprivrede u BiH je onakva kakvu je bude kreirala politika, jer poznato je da i u EU poljoprivrede nema bez političkih odluka, bez subvencija. Onoliko koliko država bude prepoznala da je nama hrana bitna toliko će biti uspjeha. Ulaganje u poljoprivredu je ulaganje u vlastite ljude i vlastitu prozvodnju. Varamo se ako mislimo da će hrana uvijek biti dostupna u supermarketu… hoće, ali je pitanje po kojoj cijeni. Ako nemamo svoje  proizvode i ne budemo konkurentni na tržištu neko će je negdje proizvoditi i nama prodavati. Mi imamo veliki potencijal sjajne, poljoprivredne proizvođače, hrabre, koje zaista treba podržati“, zaključio je.

Nejra Bešlija dio je ovog projekta. Naša mlada sugrađanka je nakon završenog Poljoprivrednog fakulteta, umjesto da čeka posao na Birou za zapošljavanje, zasukala rukave i hrabro pokrenula svoju farmu u Mrakovu.

„Projekat je krenuo u januaru, finansira ga KS a sprovodi u mom slučaju veterinarska stanica Di-Vet iz Ilijaša. Imam 15 muznih grla i smatram da je ovo jedna dobra i pozitivna priča koja će se nastaviti u narednih pet godina kako je predviđeno i da će utjecati na popravku genetike“, optimistična je Nejra.

Riječ je o projektu koji je pokrenut uz pomoć Veterinarskog i Poljoprivrednog fakulteta UNSA. Partneri projekta su sve veterinarske stanice sa područja KS, uključujući i veterinarsku stanicu Di-Vet iz Ilijaša.

Povezane objave

Back to top button