BIHILIJAŠKULTURAVIJESTI

U Ilijašu otvorena izložba narodnih nošnji “Čuješ seko, obuci se lijepo!” autora Gorana Kovačevića

Izložba “Čuješ seko, obuci se lijepo!”, autora Gorana Kovačevića, otvorena je ove subote  u Ilijašu u sklopu programa Manifestacije “Ilijaški dani 2024”.

Dobrodošlicu je prisutnima poželio direktor JU KSC i Radio Ilijaš i predsjednik Organizacionog odbora Nermin Hodžić kazavši da je veliko zadovoljstvo biti domaćin ove vrijedne izložbe, koja uz Veče folklora  predstavlja jedan divan mozaik bogatstva i kulturne raznolikosti naroda BiH.

Autor izložbe Goran Kovačević, predsjednik Udruženja Zavičaj iz Ilijaša, za naš Radio kaže da su na izložbi prikazane fotografije ženskih narodnih nošnji sa područja cijele BiH, od Podrinja do Kupresa i Sarajeva, ali i dio nošnji iz Srbije.

-Izložba je nastala kroz jedan projekat koji se zove Svi smo mi različiti u sklopu obilježavanja Dana tolerancije.  To su nošnje iz perioda od osamnaestog do početka dvadesetog vijeka. Izložba broji 17 fotografija velikog formata gdje smo željeli da prikažemo žensku narodnu nošnju, kao dio narodnog stvaralaštva u kojem se ogleda vještina naših predaka. Ideja je prvenstveno da prikažemo narodne nošnje kao jedan dio naše materijalne kulturne baštine, kao jedan element kulturnog naslijeđa, narodnog blaga koje treba cijeniti i čuvati kaže Kovačević.

Dodaje da se može reći da ove nošnje spadaju u neku vrstu primijenjene umjetnosti jer, kako pojašnjava, sve su to umjetnička djela naših predaka rađena rukom kojima su  zajedničke tehnike izrade: tkanje, pletenje, vez, čipkarstvo i izrada nakita kujundžijskog i filigranskog.

U suštini, na osnovu narodne nošnje, njenog kolorita i ornamentike, mi možemo da odredimo pripadnost pojedinca koji nosi tu nošnju određenoj etničkoj grupi, pa tako vidimo da se jedna etnička grupa nalazila van njenih današnjih administrativnih granica”, kaže  Kovačević pojašnjavajući da se administrativne i etnografske granice često ne poklapaju, a ta poveznica vidi se upravo i u narodnoj nošnji.

 

Povezane objave

Back to top button