U Ilijašu prof. dr Šefik Kurdić održao tribinu i promociju Muslimove zbirke hadisa

Nakon ljetne pauze, sinoć je predavanjem prof.dr Šefika Kurdića u kino sali KSC Ilijaš počela nova sezona tradicionalnih mjesečnih vjerskih tribina u organizaciji Medžlisa islamske zajednice Sarajevo i ilijaških džemata. Moderator septembarske tribine bio je imam džamije Malešići Muhidin ef. Husić.

Na sebi svojstven način, dr Kurdić je uputio savjete prisutnima kako da se nose sa trenutnim stanjem u kojem se nalaze muslimani širom svijeta pa i u Bosni i Hercegovini.

-Musliman nije uznemiren, usplahiren, obeznađen, on zna zašto živi i kome se divi i odmah mu  je lakše. Ako čovjek zna šta čini i gdje će na kraju završiti i onda ovaj dunjalučki dio našeg vremena, pola dana ili dan nije ništa, to je lahko pretrpjeti. Naš dunjaluk je tren oka, što će biti naš odgovor na Sudnjem danu, nije to 40 godina, niti osamdeset, to je kao san. Oni koji misle da na ovom svijetu vječno žive oni su u problemima, kazao je dr Kurdić.

Istaknuo je da musliman ne smije nikada biti pesimista i klonuti duhom bez obzira na situaciju u kojoj se nalazi. Jer, kako kazuju brojni ajeti časnog Kur'ana i hadisi Muhammed a.s., vjernik je uvijek na dobitku i njega uvijek čeka sretan završetak, ako ne na ovom svijetu, onda sigurno na onom, budućem, vječnom svijetu, svijetu apsolutne pravde.

Profesor Kurdić je posebno ukazao da vjernik zna da svako dobro dolazi od Boga, a svako zlo od ljudi i od samih nas.

Ako ti zlo ne učiniš, tebi se neće zlo učiniti na Sudnjem danu. Moja sekiracija je da branim sebe, svoju domovinu, porodicu i djecu, veće brige su izvan našeg domašaja i ima Onaj koji o tome brine. Svaka promjena počinje od sebe, svoje porodice to je ono što možemo, ako popravimo jednu porodicu popravili smo već malo svijeta, dvije porodice popravili smo već malo više svijeta,a o globalnim stvarima brine Onaj u čijoj je to moći.  Zato se Muhammed a.s. divi vjerniku jer sve što vjernik čini je dobro za njega, poručio je profesor Kurdić.

Tribina je iskorištena i za promociju Muslimove zbirke hadisa, jednog  od najznačajnijih djela  iz oblasti hadiske nauke sa komentarima u osam knjiga, te za predstavljanje ostalih djela profesora Kurdića, a sva vrijedna djela mogla su se kupiti po promotivnim cijenama.

 

Prethodni članakNajavljeni mnogobrojni projekti u organizaciji BZK “Preporod” Ilijaš
Naredni članakOdržana 12. sjednica Općinskog vijeća Ilijaš