KULTURA

U Ilijašu promovisana knjiga „Diskurs o bosanstvu“ Senadina Lavića

U organizaciji Javne ustanove „Kulturno-sportski centar i Radio Ilijaš“ ovog petka je u Biznis centru predstavljena knjiga „Diskurs o bosanstvu“ autora Senadina Lavića, redovnog profesora Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i dugogodišnjeg predsjednika BZK „Preporod“ BiH.

Uz autora, o knjizi “Diskurs o bosanstvu” govorili su doc. dr. Amer Osmić, doc.dr. Tomislav Tadić  i moderator Mustafa Mujkić.

Profesor Lavić za Radio Ilijaš kaže da, nažalost, danas u Bosni ljude zbunjuje pojam bosanstvo.

To znači da u ovom povijesnom času naša politička svijest nije izražena do te razine u kojoj bi mogla govoriti, izražavati pozicije i ideje, stavove koji bi osigurali bosanskohercegovačku cjelovitost. Priviknuti smo, vremenom, da na Bosnu gledamo parcijalno, iz neke pojedinačne tačke gledanja, a da cjelovit pristup, holistički, isključujemo i zaboravljamo. Cilj promocije jeste da podsjetimo građane da se o Bosni i Hercegovini primarno može misliti kao o političkoj činjenici, povijesno-kulturnoj, ekonomskoj, administrativnoj činjenici koja jeste i postoji. Uslijed raznih vrsta politika, koje su bile antibosanske posljednjih desetljeća  i stoljeća, Bosna je potiskivana i ignorirana i postalo je čudno zastupati ideje bosanstva kao da se transformišete u nešto strano i čudno. Ali, kada govorimo o bosanskom identitetu, ne govorimo o religijskom, etničkom, narodnom nego o političkom, državljanskom identitetu. Svaki čovjek koji živi u BiH, mora imati razvijen bosanski identitet, bosansko biće kojem pripada, jer bosanstvo nije isključujuće nego uključujuće- ono je inkluzija svih specifičnosti bosanskih, ne isključujemo, ne protjerujemo nikoga zato što je Srbin, Bošnjak, Hrvat nego govorimo o svijesti koja bi ih trebala prožeti o jedinstvenom bosanskom identitetu, koja je iskaz političke volje ovoga naroda, a svi naši slojevi identiteta ostaju dio nas. Bitno je u ovom vremenu razviti taj ideal bosanskog državljanskog identiteta i svaki čovjek morao bi naglasiti da je Bosanac i Hrvat i Bošnjak i Srbin i otac i majka i sestra, biznismen i da svi naši brojni identiteti u nama harmonično žive a naš zajednički identitet je bosanskohercegovački, odnosno to je bosanstvo, naveo je profesor Lavić.

Doc. dr. Amer Osmić, recenzent knjige, kazao je kako je prof. dr. Senadin Lavić bosanstvo definirao kao jedan inkluzivni koncept života, koji prima i razumije dugačije.

Kroz knjigu nas autor uči o bosanskom znakovlju, o onome što je važno za razumijevanje bosanskog bića koje egzistira a ne nameće niti ukida ono što već postoji. Najvažniji segmet koji se u knjizi ističe odnosi se na pojam političkog bosanstva te važnosti ispravne upotrebe pojma bosanstvo, koji bi trebao biti iznad svih, a tiče se države, što je karakteristično i što je spona za sve one koji žive u Bosni i Hercegovini. Bosanstvo ne derogira narodni identitet, kazao je, između ostalog, doc. dr. Amer Osmić.

Dublju analizu djela, te njegove naučne vrijednosti i potrebe za konačnom definicijom važnih i plemenitih riječi i pojmova, kao što je bosanstvo, a koje „Diskurs o bosanstvu“ sadrži,  kroz nadahnuto izlaganje dao je doc. dr. Tomislav Tadić.

Senadin Lavić rođen je 1965. godine u Konjicu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Odsjeku za filozofiju i sociologiju. Na ovom fakultetu nastavlja i poslijediplomski studij te doktorira 2003. godine, a od 1997. godine radi na sarajevskom Fakultetu političkih nauka.

Povezane objave

Back to top button