U Ilijašu promovisana knjiga „Pjesme ljepote i bola“ Rezaka Hukanovića

Javna ustanova KSC i Radio Ilijaš, Biblioteka Ilijaš organizirala je promociju nove knjige autora Rezaka Hukanovića „Pjesme ljepote i bola“ u petak 15. septembra 2023. godine u Biznis centru.

Promocijom je moderirao i o djelu i životu pjesnika govorio bibliotekar i književnik Semir Spahić, kazavši da je Rezak Hukanović jedan od najvrijednijih i najplodnijih bosanskohercegovačkih pjesnika, ipak najpoznatiji po svom djelu „Deseta vrata pakla“ u kojem opisuje strahote i mučenja koja je preživio u prijedorskim logorima smrti. Poeziji se vratio nakon 37 godina pauze od te vrste stvaralaštva.

Posjetitelji u Ilijašu imali su priliku čuti pjesme iz nove knjige u kojima se prepliću osjećanja ljubavi, radosti, divljenja, ali se ni bol i brojne teškoće i strahote koje je pisac doživio nisu mogle izbjeći.

Naslov knjige nije slučajan. Pjesme ljepote i bola je knjiga iz tri dijela. Prvi dio je ljubavna poezija, drugi dio su socijalne, svakodnevne životne teme, a treći dio su pjesme bola. Bol je nešto od čega ne mogu da pobjegnem. Događanja vezana za rat, ne samo o onome što se nama u BiH događalo, pišem o bolu Bosne i njenog naroda. Imam pjesme koje recimo govore o boli majke Have Hajdarević, kojoj su ubili šest sinova. To se nikada ne može zaboraviti, a posebno ne smijemo zaboraviti mi koji smo sa tih prostora gdje su se užasne strahote događale, kazao je Hukanović.

Hukanović je govorio i o teškoći i tegobi života u Prijedoru, gdje sada slobodni žive mnogi zločinci koji su odslužili dvije trećine zatvorske kazne, kao  i njegovi nekadašnji logorski mučitelji.

Na pitanje Spahića kako nakon svih strahota i potresnog svjedočanstva u knjizi „Deseta vrata pakla“ može pisati o ljepoti i vratiti se poeziji, autor odgovara da jednostavno život ide dalje i da on ne može nikoga da mrzi, a u osmoj deceniji života najvažniji mu je mir kako onaj u duši tako i onaj u porodici, pa i ovaj varljivi u našoj zemlji.

Rezak je poznat i po tome što drži svjetski rekord u recitovanju, jer je čak 45 sati neprekidno govorio poeziju, koji je ostvario kada je bio vrlo mlad, a što bi sada, veli, bilo teško.

 

Prethodni članakOtkazan štrajk radnika u zdravstvu u KS, premijer potpisao povećanje satnice
Naredni članakPitali ste se hoće li se Enis vratiti u Bingo? Odgovor je potvrdan, a to nije jedino iznenađenje