U Ilijašu Svečano otvorene 13. Plazma Sportske igre mladih

Na Gradskom šetalištu u Ilijašu danas su svečano po prvi put otvorene Sportske igre mladih koje su okupile oko 1000 učenika iz svih ilijaških osnovnih škola. Mladi su uživali uz igru, zabavu i ples, što se nastavlja sportskim takmičenjima i brojnim iznenađenjima tokom dana u Sportskoj dvorani Ilijaš.

Igre  je uz maskotu Viktora i učenike paljenjem baklje svečano otvorio načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

Ovo je najljepša slika koju smo poslali iz Ilijaša posljednjih godina. Zadovoljstvo mi je da je Općina Ilijaš ušla u krug Sportskih igara mladih, da smi među 46 općina koje imaju ovaj projekat. Ova slika pokazuje da su igre zakon, da je druženje najvažnije, zato uživajte u igrama, takmičite se, a mi ćemo vam biti dobri domaćini, poručio je načelnik Fazlić.

Načelnik Fazliće dodaje da će nastojati da ove igre budu tradicionalne u Ilijašu.

Cijenimo da je važno druženje, sastajanje djece, da je igra za njih najvažnija u ovom uzrastu i dalje ćemo podržavati ovaj projekat jer je zaista impresivno i veliko zadovoljstvo vidjeti sliku nasmijane i razigrane djece kako se druže, kaže Fazlić. 

Projekt koordinatorica Emina Deliahmetović, projekt koordinatorica Sportskih igara mladih, otkriva da je za Ilijaš pripremljen poseban program.

-Mi smo neizmjerno sretni što 13. Plazma Sportske igre mladih su danas u Ilijašu, po prvi put. Očekujemo otvaranje M tel dana sporta, 1000 dječaka i djevojčica od prvog do petog razreda koji će se takmičiti  u igri između dvije vatre i u atletici. Popodne je rezervisano za starije SIM-ovce, ne samo za djecu iz Ilijaša nego i ostalih općina koji će se priključiti i takmičiti se u košarci, nogometu i odbojci. Sportske igre mladih planiraju obići ove godine 46 bh. gradova i općina.  Finale je planirano u julu, državna završnica, a najsretniji i najspretniji koji osvoje prvo mjesto odlaze na Međunarodno takmičenje u  Split koje se održava u mjesecu augustu u trajanju od pet dana, kazala je Deliahmetović.

Putem video linka poruke podrške, ljubavi uz moto „Igre su zakon“ poslali su ambasadori, poznati sportisti poput Edina Džeke, Džanana Muse, Amela Tuke, Luke Modrića, Marice Gajić, Nemanje Matića i drugih, čime su prisutni mališani bili oduševljeni.

Sportske igre mladih su najveća amaterska sportska manifestacija u Evropi koja pruža djeci i mladima da se, potpuno besplatno, takmiče u 10 sportova. Cilj Igara je da budući naraštaji kroz sport, upoznaju sebe ali i druge, steknu samopouzdanje, pokažu vrline, usvoje pravilne životne navike, te steknu prijatelje za cijeli život.

U prethodnih 12 godina, Igre su ispratile više od 459.000 mališana i više od 19.000 finalista iz cijele Bosne i Hercegovine. Sportske igre mladih doprinose razvoju tolerancije i solidarnosti, poštivanju različitosti, stvaranju novih prijateljstava te omogućavaju fer djetinjstvo za sve mališane. Igre se, osim u Bosni i Hercegovini, održavaju već 27 godina u Hrvatskoj i 10 godina u Srbiji, te su na nivou regije okupile više od 2.700.000 učesnika. Projekat podržavaju i međunarodne institucije poput Vijeća Evrope, Evropskog parlamenta, Međunarodnog olimpijskog komiteta, UEFA-e, kao i Ambasadori: Aleksander Čeferin, Predrag Mijatović, Jose Mourinho, Edin Džeko, Miralem Pjanić, Džanan Musa, Marica Gajić, Benjamin Burić, Vedad Ibišević, Luka Modrić, Nemanja Matić, Karl-Heinz Rummenigge, Nikola Karabatić i dr.

Prethodni članakVatrogasno društvo Vogošća: Obavještenje o Vatrogasnoj vježbi 01. juna
Naredni članakU petak 02. juna u Ilijašu promocija knjige „Status drugog u islamu“ autora mr.sci Asmira Salihovića