ILIJAŠVIJESTI

U Ilijašu upriličena promocija knjige “Sa braniocima Sarajeva i Goražda”

Povodom Dana zlatnih ljiljana, u organizaciji Patriotske lige ‘91. Ilijaš, JU KSC i Radio Ilijaš uz generalno pokroviteljstvo Općine Ilijaš i načelnika Akifa Fazlića, u Biznis centru sinoć je upriličena promocija  knjige „Sa braniocima Sarajeva i Goražda“ autora generala Hamida Bahte. Autor je istakao da je knjiga pisana deset godina, na osnovu arhivske građe i neposrednih razgovora sa učesnicima i licima koja su komandovala jedinicima

„Obavljao sam razgovore i prikupljao arhivsku građu iz različitih sredina. Knjiga sadrži 4 dijela i obuhvata period od 20 godina. Od momenta završetka mog fakulteta, odlaska u Magalaj na moje prvo radno mjesto, poslije višestranačkih izbora radio sam u Starom gradu u Sarajevu  u sigurnosnim strukturama. Tu sam došao do zaključka da se našoj državi sprema opasnost. Tada smo počeli sa organizovanjem za teritorijalnu odbranu. O tme govori prvi dio knjige. Bio sam načelnik Patriotske lige sarajevske regijea nakon toga i operativac. U toj regiji bio je i Ilijaš gdje sam se susretao sa nekim ljudima koje sam i spomenuo u knjizi. U drugom dijelu govorim o regiji Goražde gdje pisujem događaje koji su se dešavali kao na „filmskoj traci“. Treći dio završava se sa septembrom 1994. godine. U četvrtom dijelu opisujem događaje sa braniocima, sa političkom vlašću, islamskom zajednicom, međunarodnom zajednicom“, kazao je general Bahto.

Autor knjige „Sa braniocima Sarajeva i Goražda“, u knjizi opisuje i događaje koji su se desili i poslije prekida rata, a koji su se održali na međunarodnoj sceni.

„Bio sam optužen na godinu dana zatvora. Također, u knjizi su opisani i događaji koji su se desili od nove vlasti koja je došla 2000. godine, koja je protjerivala generale. Motiv za pisanje ove knjige jeste naša obaveza da na mlađe generacije prenesemo događaje koji svjedoče šta se desilo našem narodu. Želio sam da kažem šta su uzroci, posljedice i povodi zbog kojih je BiH preživjela agresiju. Ova knjiga je i udžbenik iz vojne oblasti. Moja je želja da mladi čitaju ovu knjigu jer omladina nema priliku da uči u školama pravu istinu o našoj novijoj  historiju. Oni trebaju da znaju sta je država, kako se brani, kako se voli država i zbog čega se ratuje. Mi smo u nemogućim uslovima odbranili našu državu. Bosanska volja i moral uspjela je u tome“, kazao je general Bahto.

Šerif Ćatić, predsjednik udruženja  „Patriotska liga ‘91“ Ilijaš ujedno i organizator ove promocije, iskazao je svoje zadovoljstvo što je imao priliku govoriti o ovoj knjizi i o njenom autoru, generalu Hamidu Bahti koji je,kako kaće Ćatić,  jedna živa ali pomalo zaboravljena legenda.

„Mislim da je veoma bitno da se u našem gradu pojavi jedan čovjek koji je s početka rata i prije same agresije na BiH kao član prvih udruženja Patriotske lige, bio zadužen za grad Ilijaš. Ja sam ga dva puta sreo i spomenuo me je u knjizi. Ono što želim kazati jeste to da je general Bahto otišao iz Sarajeva za Goražde, sa našim ilijašaninom Suadom Hadžovićem zvanim Hope. On je bio ranjen na tom putu. Čini mi se, da Bahto nije došao u Goražde, da bi svašta bilo. Dakle, osjećao sam jednu odgovornost i potrebu da generala Bahtu predstavim Ilijašu, posebno boračkim organizacijama jer smo ponekad zatečeni da naše najbolje sinove koji su branili ovu državu, hapse kao okorjele zločince. Želim da se zahvalim načelniku Akifu Fazliću, direktoru KSC-a Benisu Fazliću koji su zaista dali svoju podršku u realizaciji ove promocije“, kazao je Ćatić.

O djelu „Sa braniocima Sarajeva i Goražda, osim autora, govorio je i promocijom moderirao Semir Spahić. Organizatori su poručili da mlađe generacije moraju da shvate da stanje u državi i u međunarodnoj zajednici nije dobro, te da omladina mora čitati ovakvu literaturu i da saznaju šta se zaista dešavalo.

Povezane objave

Back to top button