U Ilijašu uspješno promovisana knjiga „Ljubav na prvi pogled“ autora Admira Džanke

U Biznis centru Ilijaš, na oduševljenje brojnih ljubitelja pisane riječi, ovog četvrtka, druge decembarske večeri, predstavljena je knjiga „Ljubav na prvi pogled“ autora Admira Džanke.

Organizator promocije je Javna ustanova „Kulturno-sportski centar i Radio Ilijaš“.

O knjizi „Ljubav na prvi pogled“ govorili su profesori Amela Jalmanović-Muhić i Mirza Herco, a program su svojim izvedbama obogatili i Amar Ferhatović, Emina Kamenjaš, Nur-Esma Gazdić i Đani Kovačević. Moderatorica promocije bila je Enisa Džakmić.

Nakon šest godina kreativnog rada, svjetlo dana ugledala je četvrta zbirka molskih zapisa „Ljubav na prvi pogled“ Admira Džanke u izdanju Izdavačke kuće Planjax.

Prethodne zbirke „Mreža“, „Kuća sutrašnjice“, „Vrijeme ludih ljudi“ našle su svoje brojne pobornike i zaljubljenike,  a tako će biti i sa zbirkom „Ljubav na prvi pogled“  koju smo predstavili u Ilijašu.

Recenzent profesor Mirza Herco kaže da je ljubav dominirajuća tema ovog djela.

-Kao što i sam naslov kaže „Ljubav na prvi pogled“ je djelo u kojem se piše o ljubavi prema ženi, djeci, porodici, čovjeku. Ali, moram naglasiti da je ta ljubav ovdje vid  iscjeljitelja čovječanstva, nešto što bi trebalo liječiti ljude, voditi ka saglasju među ljudima, ta ljubav je čista, iskrena, nepokvarena, prava koja se može prikazati kroz jedno književno djelo, kazao je Herco za Radio Ilijaš.

Na promociji je o knjizi, ali i o svom dugogodišnjem prijateljstvu sa autorom, zajedničkim studentskim danima, govorila i profesorica Amela Jalmanović-Muhić, recenzentica i prethodne Džankine knjige „Vrijeme ludih ljudi“,  kazavši da je autor hrabar i da smjelo kroz knjigu izražava svoja osjećanja.

-Drago mi je što sam bila recenzentica ove knjige jer poznajem likove ovog djela i čitajući vraćala sam se u studentske dane, kada se autor upoznavao sa svojom suprugom i ta se ljubav razvijala, a danas je to ljubav epskih razmjera, možda malo sladunjava jer svi mi na različite načine doživljavamo ljubav, možda jače nego autor, ali on ima više hrabrosti  da izrazi svoja osjećanja. Jer koliko mi često govorimo ljudima oko nas da ih volimo? To zaboravimo, nekako podrazumijevamo. Ali, vremena su teška, nikad ne znamo kad će nam biti zadnji susret sa ljudima koji su nam bliski, zato trebamo svaki dan pokazivati ljubav i pažnju ljudima koji su nam bliski, kazala je profesorica Jalmanović-Muhić.

Molski zapisi, autorova su posebnost, književna vrsta koja spaja prozu i poeziju, izaziva lijepe emocije kod ljudi, a emocija koju želi da gradi je ljubav jer na njoj sve počiva.

Talentovan, mlad tim, pun entuzijazma priuštio je u Ilijašu jednu od najzanimljivijih i najljepših književnih promocija u posljednje vrijeme.

Posjetitelji su mogli tu ljubav da osjete, da ona prostruji njihovim tijelom i da je osjete u srcima. Ovo su lijepe priče u teškim, izazovnim vremenima, priče koje raspaljuju lijepe stvari u nama. U ovakvim ambijentima i ovakvim događajima možemo biti i bolji ljudi i bolje komšije, jer život je lijep ako ga znamo živjeti i ako volimo jedni druge, kao što je i poruka ove knjige, kazao je Džanko.

Zbirka je satkana od četrdeset i devet molskih zapisa, poetiziranih kratkih priča, sitnih ispovijesti, nevelikih no sasvim dovoljnih za veliku sreću, usplahirenost i one leptire u stomaku za kojima svaki čovjek, za života, traga.

Promocije ove zbirke su planirane u narednom periodu i u drugim gradovima i bit će prilika da se ljubitelji lijepe riječi uvjere  da  „Ljubav na prvi pogled“ , uistinu, postaje i ljubav na prvo čitanje.

Knjiga „Ljubav na prvi pogled“  je i Knjiga sedmice Biblioteke Ilijaš, pa preporučujemo da je odmah potražite na njenim policama.

Prethodni članakDanas u BiH snijeg, a već za vikend očekujte kišu
Naredni članakMeđunarodni dan osoba sa invaliditetom: Psihologinja Nejra Škrgić – Njihova snaga i volja nadmaše naša očekivanja i često budemo iznenađeni njihovim mogućnostima