U Ilijašu uspješno promovisana knjiga „Zar nije prošlo vrijeme ruža“ autora Efida Šehića

Usprkos snijegu i hladnoći, sinoć je u kino sali KSC Ilijaš održana izuzetno posjećena promocija knjige „Zar nije prošlo vrijeme ruža“ autora našeg sugrađanina Efida Šehića.

O knjizi su govorili i svoja zapažanja iznijeli novinarka i autorica knjige „Istina“ Elmedina Muftić, profesor Sanin Musa, profesor književnosti i bibliotekarstva Semir Spahić i sam autor Efid Šehić.

Roman „Zar nije prošlo vrijeme ruža“ je, rekla bih, dokumentarno-ljubavnog karaktera. U romanu se opisuje jedno vrijeme, za nas Bošnjake vrlo bitno vrijeme, vrijeme agresije na BiH. Ovo dokumentarno štivo prožeto je ljubavnom pričom stoga se čini zanimljivim i pristupačnim publici, ali ono što je važno je da pouka treba da ostane generacijama ne samo kao djelo koje će pobuditi emocije, nego štivo iz kojeg će naučiti o jednom dijelu svoje historije, kazala je Elmedina Muftić za Radio Ilijaš.

U svojoj recenziji tokom promocije ona se osvrnula na značaj djela kao jednog od rijetkih koje u moru interpretacija ratnog perioda zaslužuje pažnju jer svjedoči istinu o žrtvi, o borbi, patnji, moralu, ljubavi božanskoj i ovozemaljskoj.  Efid Šehić sa šesnaest godina se priključio braniteljima Bosne i Hercegovine i bio je borac u više vojnih formacija Armije BiH, uglavnom u elitnim, tako da je sudjelovao u borbama na mnogim ratištima, od Treskavice do Bihaća.

Profesor Sanin Musa u svom je obraćanju naglasio značaj moralnih poruka za omladinu koje Šehićev roman donosi, kazavši da je autor svojim umijećem kazivanja uspio osvojiti publiku, posebno mlade kojima je ovo djelo i namijenjeno, što ne znači da i stariji čitatelji u njemu neće uživati.  Posebno je naglasio da je za omladinu najvažnije da slijedi Kur'an, da se usavrši u nauci i znanju i da razvija sportske vještine, te da Šehićev roman govori o važnosti očuvanja vjere, naroda i svoje domovine.

Knjigu zdušno preporučujem. To je literatura koja može doći do omladine jer su i srca, razum i duše naše omladine pod agresijom različitih sadržaja upitne vrijednosti, omladina ne čita. Ova knjiga je način kako omladinu okupirati u pozitivnom smislu kako bi kroz ovu priču spoznali univerzalne vrijednosti  naše vjere, morala i ljepote islama, poručio je profesor Sanin Musa.

Sam pisac romana Efid Šehić za Radio Ilijaš otkriva da su mnoge stvari u romanu zaista se i dogodile i da smatra da se najbolje piše o onome što se uistinu doživjelo. Također je najavio i zlazak iz štampe svoje nove knjige.

-Što se tiče same promocije iznenađen sam posjetom s obzirom na to da je prvi roman i da je napolju neka snježna oluja, ali ovo je dobar podsticaj da nastavim s pisanjem romana koji tematiziraju ono što je nama bitno. Bitne su naše priče, priče iz mahale, kako bi se čitatelj mogao povezati sa stvarima bliskim njegovoj duši. Roman je pisan u prvom licu, s emocijom i mnoge od tih stvari opisane su upravo kako su se dogodile. Ja sam imao prijatelja Jasmina koji se spominje u romanu, rastanak s roditeljima je upravo ono što se meni desilo. Ali, možda ću neke razočarati, ljubavna priča je fikcija, namjerno postavljena i glavni likovi suprotnih svjetonazora  iskorišteni su da se kroz njihovu priču  prenese poruka omladini da se nemoral ne isplati.  Roman je i replika čitatelju na njegove stavove koji se analiziraju i preispituju.

Drugi roman, koji uskoro izlazi,  prati priču pet momaka, pripadnika jednog diverzantskog odreda i prati njihove sudbine u ratu i poslije rata. Posebno je oslikan problem kamate, narkomanije, ali kroz prizmu vjere i cilj je da ljude shvate da su propisi naše vjere iz Božije dobronamjernosti i bit će bolje ako to prije shvatimo, kazao je Šehić.

Jasmina Masnopita, bibliotekarka Gradske biblioteke  „JU KSC i Radio Ilijaš“  kazala je da je ovo jedna od najemotivnijih promocija romana koja je organizirana u Ilijašu, te je izrazila oduševljenje djelom i piscem, te je svima preporučila da knjigu „Zar nije prošlo vrijeme ruža“ potraže u našoj biblioteci.

 

Prethodni članakRazgovor sa jerejem Božidarom Tanovićem-Vaskrsenje vraća vjeru u vječni život
Naredni članakDAN PLANETE ZEMLJE: udruženje AMEKO održalo akciju ”Za čist i lijep naš Ilijaš 2017”