ILIJAŠ

U Ilijašu uspješno završeno 17. Državno takmičenje iz pružanja prve pomoći-pobjednik Zubotehnička škola Sarajevo

Crveni križ Ilijaš ove je godine bio uspješan domaćin 17. Državnog takmičenja u pružanju prve pomoći koje je održano u našem gradu uz realističan prikaz  povreda, stanja i oboljenja, a čiji je organizator Crveni kriiž/krst BiH. Takmičile su se ekipe podmlatka i omladine, pobjednici sa entitetskih takmičenja u Crvenom križu Federacije Bosne i Hercegovine i Crvenom krstu Republike Srpske.

Glavni sudija Jasmin Nikšić kazao je da su učestvovale najbolje ekipe iz cijele Bosne i Hercegovine.

Imali smo 12 ekipa podijeljene u kategorije podmlatka i omladine, mlade iz Banje Luke, Doboja, Sarajeva, Kiseljaka, Tuzle, Orašja i drugih gradova. Ekipe su pokazale značajan nivo znanja, takmičenje je postavljeno na slikovit način: vježbali su pružanje prve pomoći u slučajevima nesreća: požar, saobraćajna nesreća, eksplozija, zemljotres i druge situacije, a kao sastavni dio bili su glumci i šminkeri koji su imali težak zadatak da situacije prikažu što realnijim, kazao je Nikšić za Radio Ilijaš.

Predstavnik Crvenog križa Ilijaš Eldar Šehić kaže da je organizacija ove velike manifestacije bio dugogodišnji cilj Crvenog križa Ilijaš i da su pripreme bile zahtjevne i dugo trajale, a Crveni križ i sekretar Sejda Ćesan, kao i volonteri pokazali su da su na visini zadatka.

Nakon kantonalnog takmičenja koje smo organizirali prije nekoliko godina, izrazili smo želju da budemo domaćini i Državnom takmičenju i ugostimo ekipe iz cijele BiH  iz pružanja prve pomoći jer mislimo da je ovo jedna značajna aktivnost koju provodi Crveni križ BiH i drago nam je da je sve proteklo u najboljem redu. Želimo uvijek promovisati važnost prve pomoći, koja nam uvijek može zatrebati i svi bi trebali znati makar osnove jer svi eventualno možemo doći u situaciju kada je neophodno pružiti prvu pomoć, kazao nam je Eldar Šehić.  

Prvo mjesto u kategoriji omladine zauzela je Zubotehnička škola Sarajevo, a njihova predstavnica Ada Sivac kazala je da je bilo puno dobrih ekipa, ali da je njena ekipa dala maksimum od sebe uz prethodne dugoročne pripreme i trud se isplatio, a organizacija takmičenja bila je na zavidnom nivou.

U zabavnom dijelu nastupili su i izvanrednom interpretacijom hitova domaće muzike prisutne učesnike oduševili i raspjevali članovi ilijaškog benda Meteori.

Plasman ekipa je slijedeći:

Podmladak

1. Osnovna škola „Pofalići“ Sarajevo

2. OŠ „Miladija“ Tuzla

3. OŠ „Harmani 1“ Bihać

4. OŠ „Dositej Obradović“

5. OŠ „Petar Kočić“ Prijedor

6. OŠ „Knez Ivo od Semberije“ Bijeljina

Omladina

1. Zubotehnička škola Sarajevo

2. Gimnazija Banja Luka

3. Tim mladih Crvenog križa Kiseljak

4. Medicinska škola Doboj

5. Tim mladih Orašje

6. Klub mladih Bijeljina

Svim učesnicima podijeljene su zahvalnice, a za tri prvoplasirane ekipe diplome, medalje i pehari.

Povezane objave

Back to top button