Radni sastanak sa načelnikom Fazlićem: Ministar Šteta i direktor Kovač o realizaciji postojećih projekata

U kabinetu općinskog načelnika Akifa Fazlića održan je radni sastanak sa Adnanom Štetom, ministrom Ministarstva saobraćaja KS i Selmirom Kovačom, direktorom Direkcije za puteve KS. Sastanku je prisustvovao i Aziz Fazlić pomoćnik načelnika u Službi za saobraćaj stambeno-komunalne poslove i građenje Općine Ilijaš. Tema sastanka bila je realizacija postojećih projekata.

Načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić istakao je da nakon regionalnog puta R-445 Stari Ilijaš – Malešići slijede nove etape i dionice koje su usaglasili sa Ministarstvom saobraćaja i Direkcijom za puteve Kantona Sarajevo.

„Što se tiče regionalnog putu R-445 Stari Ilijaš-Malešići ostao je još mali dio i finansijski on je jako značajan. Imamo riješiti raskrsnicu koja predstavlja spoj na regionalni put drugog reda prema Bioči i Novom Gradu, i treba uraditi potporne zidove sa lijeve strane kada se ide iz Ilijaša i to će u konačnici biti završen ovaj projekat. Danas su dogovorene dvije ključne etape na ovoj regionalnoj cesti i to je potez od Alića rampe do Gnionice i dogovoren je potez od raskršća Podlugovi prema Brezi. Ono što je jako bitno jeste da imamo u potpunosti pripremljenu investicionu dokumentaciju i da je u fazi projektovanje ovog poteza od raskrsnice u Podlugovima prema Brezi. Ministarstvo saobraćaja i Direkcija za puteve KS će prihvatiti na uvođenje izvođača na prvoj dionici i to očekujemo do kraja mjeseca. Bitno je da odmah na početku građevinske sezone se uđe u realizaciju projekta kako bi se stvorili uslovi i za ovu drugu fazu koja se odnosi prema Brezi“ kazao je načelnik Fazlić.

Ministar saobraćaja KS, Adnan Šteta, kazao je da su krajem prošle godine definisali prioritete za 2022. godinu i došli smo do toga da smo čekali početak građeviskih radova da krenemo u velike i značajne projekte.

„Mi ćemo u ovoj godini kroz Direkciju za puteve KS blizu tri miliona maraka uložiti u Općinu Ilijaš u cestovnu infrastrukturu. Idemo u dva nova bitna projekta u dvije regionalne ceste Alića rampa- Gnionica i regionalni put Podlugovi- Breza, također tu je i rekonstrucija mosta na rijeci Stavnji. Ovo pokazuje naše jasno opredjeljene da su nam podjednako važne sve općine u KS. Treba spomenuti da smo početkom godine krenuli i sa vozom od Podlugova do Žejezničke stanice Sarajevo gdje smo značajno unaprijedili javni prijevoz u općini Ilijaš“ rekao je Šteta.

Nakon sastanka dogovoreno je da se sljedeće sedmice obiđu radovi na regionalnoj cesti R-445 Stari Ilijaš – Malešići.

 

Prethodni članakDanas se obilježava Svjetski dan Roma
Naredni članakPočetak aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje terena sa vještačkom travom na Gradskom stadionu Ilijaš