ILIJAŠVIJESTI

U Kantonu Sarajevo na snazi je epizoda “Upozorenje” zbog zagađenja zraka: Najgore u Ilijašu

Koncentracije zagađujućih PM10 materija na većini mjernih mjesta u Kantonu Sarajevu i danas prelaze granične vrijednosti za epizodu Upozorenje.

Naime, kako se navodi u zvaničnom saopćenju Vlade Kantona Sarajevo najviše vrijednosti prema mjerenjima zabilježene su u Ilijašu.

“Najviše vrijednosti ovog polutanta, prema mjerenjima u 14:00 sati, zabilježene su u Ilijašu i iznose 147 mikrograma po metru kubnom čestica. Na mjernoj stanici Bjelave vrijednosti PM10 iznose 125 mikrograma po metru kubnom, te na Otoci 123 i u Vogošći 94 mikrograma po metru kubnom čestica. Vremenske prilike nisu stabilne, ali sporo teče čišćenje kotlinskih dijelova Kantona”, navodi se u saopćenju.

Potom su dodali:

“Koncentracije zagađujućih materija se tokom dana mijenjaju različito u pojedinim područjima, zbog njihovih geografskih specifičnosti, ali i različitih lokalnih izvora zagađenja. Prema večernjim satima, ponovo se očekuje temperaturna inverzija, uz slab vjetar, usljed čega će doći do povećanja rasta čvrstih čestica. I dalje važe zdravastvene preporuke da se izbjegava boravak na otvorenom, pogotovo u ranim jutarnjim i večernjim satima, posebno za osobe s hroničnim plućnim i srčanim oboljenjima, stariju populaciju, trudnice i mlađu djecu. Podsjećamo, u Kantonu Sarajevo na snazi je epizoda Upozorenje, uz primjenu interventnih mjera”.

Povezane objave

Back to top button