Iz Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo obavještavaju da su ponovo dostupni svi podaci o kvalitetu zraka u Kantonu Sarajevo.

“Nakon što je okončana obavezna kalibracija analizatora na četiri mjerne stanice, ponovo se mogu pratiti rezultati prisustva sumpordioksida na lokaciji mjerne stanice Ilidža, te sumpordioksida, azotnih oksida, ozona i ugljenmonoksida na lokacijama Ilijaš, Otoka i Vijećnica”, navode iz Ministarstva.

Podjsećaju da su analizatori za mjerenje ovih supstanci bili na eksternoj kalibraciji u Republici Hrvatskoj, zbog čega je i došlo do privremene obustave objave podataka o njihovim vrijednostima. Prethodno je obavljen i veliki godišnji servis koji podrazumijeva zamjenu svih rezervnih dijelova, kao i provjeru funkcionalnosti opreme prema preporukama proizvođača.

To su obavezne procedure, koje se provode u skladu sa federalnim Pravilnikom o načinu vršenja monitoringa kvaliteta zraka i definiranju vrsta zagađujućih materija, graničnih vrijednosti i drugih standarda kvaliteta zraka.

“Svi analizatori su u punoj funkciji. Uspješno su prošli kalibraciju, te je svaki analizator dobio originalni certifikat za ispravnost i tačnost mjerenja, zahvaljujući, prvenstveno, na vrijeme obezbijeđenim rezervnim dijelovima i velikom servisu analizatora. Analizatori su dobili najviše ocjene i neformalno se smatraju najboljim u regionu prema parametrima rada”, navode iz resornog Ministarstva.

Podaci o kvaliteti zraka mogu se pratiti putem  http://www.fhmzbih.gov.ba/latinica/ZRAK/AQI-satne.php

Share.

Comments are closed.