Na sceni kino sale KSC Ilijaš danas  je odigrana predstava “Bajka o ribaru i ribici” JU Centar za kulturu Sarajevo za mališane iz OŠ “Hašim Spahić”  u sklopu programa Dječije nedjelje koja se održava od 02. do 08. oktobra. Ilijaški mališani sa svojim učiteljicama  izuzetno su reagovali na ovu interaktivnu predstavu, koja je vizuelno šarolika, glumački dinamična i puna humora. Ova scenska adaptacija poznate bajke ruskog pisca Aleksandra Sergejeviča Puškina, u današnje izrazito materijalističko doba, djecu uči kako ne mogu uvijek imati ono što požele i kako pohlepa i nezasitnost na koncu uvijek dovode do propasti.

Poznati motiv mnogih bajki – ribar i zlatna ribica, tek je podsticaj koji u tekstu Mirsada Bećirbašića prerasta u autentičnu, razigranu ljubavnu priču između dječaka-ribara i djevojčice-ribice koji ne mogu jedno bez drugog. A dvije želje kad se sretnu postaju stvarnost, osnovna je poruka ovog pisca. Predstava uspostavlja direktnu komunikaciju sa gledalištem koje također postaje aktivan učesnik priče o ljubavi.
Tekst je u ovoj predstavi, koja je premijerno izvedena 1987. godine, naišao na kreativne interpretatore Elmu Ahmetović i Senada Bostandžića, pa obogaćen muzičkim numerama dopire do ritma dječijih osjećaja i mašte.

 

Share.

Comments are closed.