U Koritima svečano otvorena dionica puta dužine 1600 metara – vrijednost projekta 256.000 KM

U mjestu Korita na području MZ Ljubina, danas je zvanično otvorena novoizgrađena dionica puta. Radi se o trećoj fazi projekta izgradnje do Spomen obilježja dužine 1600 m i širine 3,5 m. Općina Ilijaš je u potpunosti finansirala ovaj projekat, čija  vrijednost  iznosi 256.000,00 KM.

Svečanom otvorenju dionice prisustvovali su Općinski načelnik Akif Fazlić, predsjedavajuća OV Ilijaš Alma Omerović, zastupnik u Skupštini KS Mahir Dević, direktor KJP „Sarajevo šume“ Samir Omerović, dopredsjedavajući OV Ilijaš Akif Bešlija, predsjednik MZ Ljubina Meho Tabaković, pomoćnik načenika u Službi za saobraćaj, stambeno-komunalne poslove i građenje Aziz Fazlić, vijećnici OV Ilijaš, te brojni mještani sela Korita.

Općinski načelnik Akif Fazlić čestitao je prije svega mještanima, te kazao da su se izgradnjom puta stekli ozbiljniji uslovi za povratak na ovo područje.

„Realizacijom asfaltiranja ove dionice sada su Korita spojena  asfaltnim putem od magistralne ceste do Spomen obilježja na Koritima. Općinsko vijeće Ilijaš je prošle godine definisalo da se obezbijede finansijska sredstva iz naknade  koju Sarajevo šume uplaćuju prema budžetu Općine Ilijaš kao zakonsku obavezu.  Na bazi tako obezbjeđenih sredstava realiziran je ovaj projekat. Zaista je zadovoljstvo da su Korita kao mjesto koje je u ratu dalo ogroman doprinos u odbrani Bosne i Hercgovine dobili asfalt, te da su se stekli ozbiljniji uslovi za povratak na ovo područje, ali i za bolje i efikasnije korištenje poljoprivrednih i šumskih resursa.  U tom smislu, čestitam svima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta, prije svega mještanima koji će koristiti ovaj put“, kazao je načelnik Fazlić.

Prisutnima se obratio i Akif Bešlija, predsjednik Organizacionog odbora za izgradnju puta u mjestu Korita, kazavši da će put biti olakšica za stanovništvo koje se bavi stočarstvom i poljoprivredom.

„Ovaj put će olakšati brži dolazak do sela, ali i povratak ljudi koji su iz opravdanih razloga bili u prigradskim naseljima. Koristim priliku da se zahvalim Općini Ilijaš na izdvojenim finansijskim sredstvima za izgradnju puta, naročito općinskom načelniku Fazliću,  OV Ilijaš koji su podržali ovu odluku, te firmi Haliović koja je izvođač radova“, kazao je Akif Bešlija.

Projekat je završen uspješno. Prije ove, urađene su dvije faze, a ukupan projekat koštao je oko 680.000,00 KM.

Izvođač radova je firma Halilović d.o.o., dok je nadzor nad radovima vršila firma Radis d.o.o.

 

 

Prethodni članakObilježena 30. godišnjica granatiranja i prisilnog iseljavanja stanovništva MZ Ljubina
Naredni članakUpriličena posjeta i radni sastanak sa menadžmentom Željezare „Ilijaš“