VIJESTI

U KS potvrđeno 75 novozaraženih koronavirusom i 147 oporavljenih osoba od Covid infekcije

Nakon analize 494 uzorka, prikupljena u periodu od 26. do 28. decembra ove godine, u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 75 novozaraženih osoba koronavirusom.

Od ovog broja porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripadaju 44 zaražene osobe, odnosno 58,66 posto, i u samoizolaciji su od ranije.

U isto vrijeme, 147 osoba je oporavljeno od zaraznog oboljenja Covid-19, čime je i danas  nastavljen pozitivan trend pojave većeg broja oporavljenih od broja novozaraženih ovim virusom u Kantonu Sarajevo.

Na klinikama i u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima (111), te u Općoj bolnici „Prof.dr. Abdulah Nakaš“ (59) hospitalizirano je ukupno 170 osoba, od kojih 11 na KCUS-u i troje u Općoj bolnici koristi mehaničku potporu respiratora pri disanju.

Na neinvazivnoj ventilaciji je ukupno 17 pacijenata.U protekla 24 sata sa ovog bolničkog liječenja otpušteno je pet osoba.

Nažalost, desila su se i dva smrtna ishoda u liječenju, tako da je broj umrlih uzrokovan koronavirusom povećan na 375 osoba. Trenutno su u Kantonu Sarajevo aktivna 1.352 slučaja zaraze koronavirusom.

Od 30. januara do 28. decembra ove godine ukupno je registrovano 24.045 zaraženih osoba koronavirusom, od kojih je njih 22.318 oporavljeno od zaraznog oboljenja Covid-19.

U periodu od 15. do 29. decembra ove godine, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS naloženo je 1.356 samoizolacija.

Kako bismo smanjili opasnost od zaraze koronavirusom, pored pravilnog nošenja maske, vrlo je važno držati propisani fizički razmak, često i temeljito prati i dezinficirati ruke, te izbjegavati dodirivanje očiju, usta i nosa“, ponavljaju poruku iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Također podsjećaju i da se sve preporuke i smjernice za ponašanja u vrijeme pandemije mogu naći na web stranici www.zzjzks.ba.

Povezane objave

Back to top button