Na spomen obilježju  šehidima i poginulim borcima MZ Ljubina u Solakovićima prigodnim programom počeo je tradicionalni 23. Memorijal „Azmir Halilović-Mire“ , posvećen ovom borcu i vrsnom nogometašu, ali i svim poginulim borcima sa područja MZ Ljubina.

Mi se ovdje danas nismo okupili da nešto slavimo kao što neki žele da predstave. Danas 9. juna podsjećamo se ovog perioda ‘92. godine kada su stanovnici ovog područja saznali šta je granata i granatiranje, kao i 10. juna 1992. godine kada je počeo masovni egzodus i protjerivanje stanovništva sa ovih područja. Ovdje smo da se podsjetimo na to, da one koji su život izgubili u toj borbi spomenemo i da se sami prisjećamo kako ne bismo dozvolili da se zlo ponovi, kazao je ovom prilikom brat rahmetli Azmira i predsjednik OO Memorijala  Azrudin Halilović.

Duže od pet godina Memorijal počinje programom na spomen obilježju, a nastavlja se odigravanjem malonogometnog turnira na igralištu MZ Ljubina.

Svake godine imamo oko 12 ekipa, dolaze sa područja Ilijaša, ali i iz Breze i Olova, da podrže, kao i svake godine ovaj turnir posvećen Azmiru Haliloviću koji je volio sport, ali i svim poginulim borcima MZ Ljubina, kazao je član Organizacionog odbora Armin Smajlović.

Ovom prilikom učenici sa područja MZ Ljubina čitali su literarne radove o važnosti ljubavi prema domovini, hrabrosti bosanskih boraca i važnosti da njihova neizmjerna žrtva ostane u sjećanju i ne bude uzaludna što bi svojim uspjehom, čašću i poštenjem trebale ostvariti buduće generacije.

Predsjednik Savjeta MZ Ljubina Meho Tabaković  zahvalio se svima koji su došli da odaju počast poginulim borcima Ljubine, posebno predstavnicima općina Breza i Vogošća.

Nakon čitanja literarnih radova, prisutni predstavnici lokalne vlasti, udruženja i pojedinaca položili su cvijeće i odali počast za 12 imena poginulih boraca uklesanih na spomen ploču u Solakovićima. Cvijeće su položili: Općina Ilijaš, koordinacija boračkih udruženja općine Ilijaš, MZ Ljubina, Organizacioni odbor Memorijala, Uduženje žena San i porodica Halilović.

Za najbolje učesnike turnira i ove su godine pripremljeni pehari i nagrade zahvaljujući brojnim sponzorima.

Share.

Comments are closed.