SVIJETVIJESTI

U Mekki počinje hodočašće za 2,5 miliona muslimana, među njima više od 1.600 iz BiH

Hadž, godišnje hodočašće i najveće religijsko okupljanje u svijetu, počinje danas u Saudijskoj Arabiji, a prisustvuje mu više od dva miliona muslimana.

Obavljanje hadža je jedan od pet stubova islama za 1,8 milijardi muslimana širom svijeta, a sastoji se od niza vjerskih obreda koji se tokom pet dana provode u Mekki, najsvetijem islamskom gradu i njegovoj okolini.

Blizu 2,5 miliona vjernika, većinom iz inostranstva, ove godine će obaviti hodočašće, objavili su lokalni mediji. Online je izdato više od 1,8 miliona viza, što zvaničnici smatraju velikim uspjehom.


Iz Bosne i Hercegovine ove godine je u kolijevku islama doputovalo 1.680 hadžija.

Mekka je dom Kabe, kockaste građevine koja je centralna tačka islama, a prekrivena je kisvom, crnim platnom na kojem su zlatom izvezene trake sa ajetima iz Kur'ana. Muslimani širom svijeta mole se okrenuti prema Kabi, a hodočasnici oko nje šetaju sedam puta.

Osim toga zajedno se mole te pješke ili autobusima putuju u Minu, dio Mekke koji se nalazi u uskoj dolini okružen stjenovitim planinama i svake godine pretvara u ogromni kamp za hodočasnike. Tu je postavljeno 350.000 klimatiziranih šatora.

Hadžije se penju i na planinu Arefat, poznatu kao Brdo milosrđa, te tu sate provode u molitvama i čitajući Kur'an. Nakon spuštanja odlaze da simbolično “kamenuju šejtana”.

Na ovaj način označava se početak Kurban-bajrama, blagdana žrtve, koji pada u nedjelju, 11. augusta. Hodočasnici se zatim vraćaju u Veliku džamiju kako bi izveli posljednji tavaf, odnosno prošetali Kabom.


Povezane objave

Back to top button