BIHVIJESTI

U Mekku stigle sve hadžije iz Bosne i Hercegovine, danas će obaviti i umru

Sve hadžije iz Bosne i Hercegovine koje će ove godine obaviti hadž, petu islamsku dužnost, doputovale su u Mekku.

Među njima su i ovogodišnji reisul-hudžadž mr. Nusret-ef. Abdibegović, ostatak rukovodstva Ureda za hadž i umru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te preostalo ljekarsko osoblje.

Stručni saradnik Ureda za hadž i umru Sadžid-ef. Ramić izjavio je kako je u posljednjem avionu došlo 159 hadžija, što ukupno čini 2.224 od planiranih 2.225 državljana naše zemlje koji će obaviti hadž.

“Nažalost, jedna hanuma iz zdravstvenih razloga morala je odustati u posljednji tren i molim Allaha da joj da zdravlje i da, ako Bog da, bude u mogućnosti da u što skorije vrijeme obavi hadž”, kazao je Ramić.

Dosadašnju realizaciju hadža ocijenio je veoma uspješnom, i u dijelu koji je se odnosio na Bosnu i Hercegovinu i ispraćaj hadžija, ali i u onom dijelu koji se odnosi na Saudijsku Arabiju, od slijetanja aviona, prevoza hadžija i njihovog smještaja u hotel u Mekki.

“U narednim satima ćemo krenuti put Haremi-šerifa da bismo obavili obred umre, kako bismo se u periodu koji slijedi pripremili za skorašnji polazak prema Arefatu i obavljanje hadžskih obreda”, kazao je Ramić.

Izvor: BHRT

Povezane objave

Back to top button