VIJESTI

U Mostaru obilježena godišnjica rušenja Starog mosta

U Mostaru je danas obilježena 26. godišnjica rušenja Staroga mosta. Godišnjicu su, simbolično kao i svake godine, obilježili članovi Kluba skakača u vodu “Mostari”, te koordinacijski tim profesora osnovnih i srednjih škola u Mostaru.

Most je srušen 9. novembra 1993. godine, kao posljedica dvodnevnog granatiranja s položaja snaga Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Haški sud skinuo je odgovornost sa HVO-a u presudi iz 2017. godine kojom je za ratne zločine nad Bošnjacima, u okviru udruženog zločinačkog poduhvata, osuđeno političko i vojno rukovodstvo takozvane Herceg-Bosne, predvođeno Jadrankom Prlićem, na ukupno 111 godina zatvora.

U 10 sati i 16 minuta, u tačno vrijeme kada se 1993. godine luk Starog mosta obrušio u Neretvu, Jasmin Kreso izveo je skok bez aplauza. Mostarski osnovci i srednjoškolci u Neretvu su bacili cvijeće.

Glasnogovornik Kluba skakača “Mostari” Saša Oručević ocijenio je kako je rušenje Starog mosta najcrnji dan u novijoj istoriji grada na Neretvi.

“Stari most predstavljao je simbol ljubavi, suživota i svega onoga čega se ljudi u zadnje vrijeme odriču. Danas smo skokom bez aplauza poslali poruku da se nikad nigdje u svijetu ne ponovi ovakva glupost ili bilo šta slično rušenju Starog mosta”, rekao je Oručević.

Skakač sa Starog mosta Jasmin Kreso rekao je da mu je ovo bio najteži, ali i najdraži skok u životu.

“Događaj koji se dogodio na današnji dan doživljavam sa suzama u sebi, osjećaji su mi pomiješani i ovaj skok mi je najteži i najdraži u isto vrijeme. Prije skoka sam se molio i za sebe i za sve poginule borce i branitelje, volio bih da su vremenski uvjeti bili drugačiji, bila je potrebna velika hrabrost, ali to je naš posao i mi ćemo ga obaviti bez obzira na sve”, rekao je Kreso.

Obnova Starog mosta počela je 2000. godine, a 2004. rekonstruirani most je otvoren. Sljedeće godine uvršten je na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Stari most u Mostaru, kada je izgrađen, bio je najveća lučna konstrukcija na svijetu. Dao ga je sagraditi 1566. godine Sulejman Veličanstveni, a graditelj je bio Mimar Hajrudin. Stari most ima izražen luk širok četiri metra i 30 metara dug. Svojom visinom od 24 metra, na najvišem mjestu, most dominira rijekom Neretvom. S oba kraja završava s jednim obrambenim tornjem, Hellebija na sjeveroistoku i Tara na jugozapadu, koji se zajedno nazivaju “mostari”, te slovi za jedan od najvećih arhitektonskih dostignuća svog vremena.

Izvor: BHRT

Povezane objave

Back to top button