VIJESTI

U narednim danima se mogu očekivati epizode povećane zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo

U narednim danima se mogu očekivati epizode povećane zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo, a posebno u popodnevnim i noćnim satima, zbog čega se osjetljivim kategorijama stanovništva preporučuje da izbjegavaju boravak na otvorenom.

Tokom posljednja dva dana primjetno očekivano, postepeno pogoršavanje stanja kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo, a naročito u područjima koja pokrivaju automatske mjerne stanice Ilijaš, Vogošća i Otoka.

Iz  Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Zavoda za javno zdravstvo KS navode da ostale mjerne stanice, na lokalitetima Vijećnice i Hadžića, povremeno bilježe prekoračenja zagađujućih materija.

– Preporuke za opštu populaciju su da skrate boravak, te izbjegavaju dugotrajan napor i rekreativne aktivnosti na otvorenom. Ukoliko građani planiraju boraviti vani u gradskoj zoni i na područjima Ilijaša, Hadžića, Ilidže i Vogošće za direktnu zaštitu od zagađujućih materija u zraku mogu koristiti maske za lice sa zaštitnim respiratornim filterima. Svakako se preporučuje i boravak u prirodnom ambijentu planina u okruženju – navode iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Prema indeksiranju posljednja dva dana, kvalitet zraka se ocjenjuje kao umjeren. U područjima mjerenja, indeks se kreće u rasponu od 55 do 98 za tekući dan. Usljed slabog vjetra dolazi do nakupljanja čestica prašine PM10 u kotlinskim dijelovima.

Prema  odredbama važećeg Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjernog zagađenja zraka u Kantonu Sarajevo nisu ispunjeni uslovi za proglašenje epizode Pripravnost, kao i primjenu propisanih interventnih mjera, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Povezane objave

Back to top button