akif_fazliNovi stari načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić potvrdio je za Radio Ilijaš svoju i apsolutnu pobjedu SDA Ilijaš. Građani su ukazali povjerenje Fazliću davši mu više od 6800 glasova. Načelnik je najavio nastavak lokalnog privrednog razvoja, te se zahvalio građanima na povjerenju.

-Ilijaš u budućnosti, prije svega, vidimo  kao privlačnu destinaciju za stanovanje i poslovanje, kao mjesto za mlade sa najboljim uslovima za školovanje, zapošljavanje i pokretanje biznisa. Općinu potpuno integrisanu i povezanu sa Sarajevom. Centar grada sa prigradskim naseljima Podlugovi i Stari Ilijaš potpuno urbaniziran i sa novim sadržajima. Lokalnu zajednicu u kojoj će svi putevi biti asfaltirani i urađena neophodna infrastruktura u svakoj mjesnoj zajednici. Bit ćemo regionalni lideri sa razvijenom metalnom i drvnom industrijom, poljoprivredom i turizmom. Naše novo obećanje je najmanje 500 novih radnih mjesta, ako Bog da, najavio je Fazlić.nacelnikfazlic

Što se tiče društvenog sektora prioriteti i dalje će biti obrazovanje i zdravstvo. U obrazovanju je planiran završetak  projekta energetske efikasnosti u SŠC „Nedžad Ibrišimović“ i OŠ „Podlugovi“, dogradnja fiskulturne sale  u OŠ „Hašim Spahić“.

– Želimo povećati novi broj stipendija za naše učenike i studente. U zdravstvu želimo uvesti nove funkcije, prije svega Centar za fizikalnu terapiju, Centar za mentalno zdravlje i niz drugih specijalističkih funkcija. Također nabavit ćemo savremeni aparat za ultrazvuk u Centru za žene i materinstvo i poboljšati rad područnih ambulanti.
U oblasti sporta izgradnja sportskog kompleksa na lokalitetu postojećeg Gradskog stadiona, biće ključni projekat. Investirat ćemo u izgradnju univerzalnih sportskih ploha u Podlugovima i Mrakovu i rekonstruisati sportske plohe u Srednjem i kod OŠ u Ilijašu. Kada je u pitanju kulturno-historijsko naslijeđe naši resursi u ovoj oblasti su Zaštićeni pejzaž „Bijambare“, Zaštićeni spomenici „Stari grad-Dubrovnik“ i nekropola stećaka „Kopošići“.
Posvetit ćemo se izgradnji spomen-obilježja u MZ Misoča, Dragoradi, završit ćemo spomen-obilježje na Karašnici kao sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici, dograditi Centralno spomen-obilježje u Ilijašu i započeti gradnju spomen-obilježja na Čemerskoj planini kao simbolu odbrane slobodne teritorije R BiH.
Saobraćajna infrastruktura i njena modernizacija će također biti naš prioritet. Konačno moramo završiti rekonstrukciju regionalnih cesta na području općine Ilijaš. Spojiti putnu komunikaciju Bioča-Ahatovići. Izgraditi novu cestu prema jezeru Starača u MZ Ljubnići, i mnoge druge projekte, obećao je za predstojeći četverogodišnji mandat načelnik Fazlić.

Načelnik se zahvalio građanima na povjerenju i kazao da su izabrali najbolje za dalji progres Ilijaša.

 

Share.

Comments are closed.