U Općini Ilijaš potpisan Ugovor o izgradnji filterskog postrojenja Sokolina u Srednjem

Potpisivanje Ugovora o izgradnji filterskog postrojenja Sokolina u Srednjem iz Budžeta Općine Ilijaš i KS upriličeno je ovog petka. Sastanku je prisustvovao načelnik Akif Fazlić, direktorica Vodostana Ilijaš Belma Zukić, te predstavnik izvođača radova firme „MIBRAL“ d.o.o.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić istakao je značaj ovog projekta i rješenje problema kvaliteta vode na ovom području.

„Mi smo kroz svoj operativni plan i strategiju razvoja općine Ilijaš definisali vodosnadbjevanje kao ključnu oblast. Jedan od projekata jeste izgradnja ovog filter postrojenja za vodovodni sistem Sokolina iz kojeg se snabdjeva Srednje i šire područje. Taj sistem gledamo kao razvojni koji omogućava da se vodosnabdijevanjem obezbijede i neka druga naselja, dugoročno gledano mislim na MZ Ljubinu. Nakon provedeni procedura danas smo potpisali i ugovor sa izvođačem radova i očekujemo da se u datim rokovima ovaj projekat realizuje negdje do sredine jeseni i samim tim riješimo problem kvalilteta vode“, naglasio je općinski načelnik Akif Fazlić.

Direktorica Vodostana Ilijaš Belma Zukić ističe kako je veliki značaj ovog projekta za stanovništvo koje a iz razloga što je to izvorište bilo podložno čestom mučenju vode zbog obilnih padavina i položaja izvora.

„Nakon što smo u protekloj godini uspješno realizovali projekat rekonstrukcije filter postrojenja na centralnom vodovodu evo danas smo potpisali ugovor za izvođenje radova na rekonstrukciji filterskog postrojenja na Sokolini u Srednjem. Dakle, radi se o postrojenju koje je ostavilo mogućnost projektne nadogradnje sa novim modulima i novom količinom, jer je taj teritorij razvojno interesantan. Jako je veliki značaj ovog projekta za stanovništvo koje se vodosnabdjeva iz tog razloga što je to izvorište bilo podložno čestom zamućivanju zbog obilnih padavina i zbog položaja izvora s obzirom da se nalazi u rejonu rijeke Rače. Drago mi je da su se stvorili tehnološki uslovi koji će omogućiti da bez obzira na negativne faktore i vremenske prilike, dobijemo kvalitet vode kakav građani zaslužuju“, rekla je Zukić.

Predstavnik firme „MIBRAL“ Milan Bralović rekao je kako će nastojati da se ovaj projekat realizira u predviđenom roku i na vrijeme, ali i u zadovoljavajućem kvalitetu.

„Kao predstavnik izvođača firme „MIBRAL“ mogu reći da ovaj projekat ima dvije faze, a to su izrada dokumentacije i izrada objekta. Nastojat ćemo da to uradimo u predviđenom roku i na vrijeme, ali i u zadovoljavajućem kvalitetu. Sa izradom projektne dokumentacije počet ćemo odmah, a nakon toga pristupit ćemo izradi objekta“, kazao je Bralović.

Vrijednost projekta iznosi 512.000 KM, a finansira se iz Budžeta KS i Općine Ilijaš. Izvođač radova je firma „MIBRAL“ d.o.o. Sarajevo, dok je rok za izvođenje radova 120 dana.

 

Prethodni članakPočelo obilježavanje Dana 126. Ilijaške brigade
Naredni članakProgram manifestacije “Ilijaški dani ” za utorak 03. 07. 2018. godine