Uncategorized

U Općini Ilijaš provedena recertifikcija ISO 9001:2015

U Općini Ilijaš je proveden recertifikacijski audit ISO 9001:2015. Auditor certifikacijske kuće “Bureau Veritas” prof. Halil Gutošić je obišao sve službe kako bi utvrdio da li je sistem usklađen sa zahtjevima najnovijeg međunarodnog standarda, a potom održao završni sastanak sa načelnikom i pomoćnicima svih općinskih službi.

“Ovo je četvrti ciklus certificiranja, što znači da Općina Ilijaš već 12 godina u kontinuitetu brani ovaj certifikat. Prošle godine je Općina Ilijaš prešla na novi standard i danas ga samo potvrđujemo. U svim službama sam primjetio značajna poboljšanja. Normalno da svuda ima mogućnosti za napredovanje, ali stanje je znatno poboljšano”, rekao je Gutošić.

Kako bi što spremnije dočekali najavljenu eksternu provjeru, u svim općinskim službama je proveden interni audit koji je pokazao u kakvom su stanju standardizirani procesi i koja vrsta korekcija je neophodna kako bi se poboljšali usvojeni standardi.

“Bitno je istaći da se audit provodi metodom slučajnog uzorka i nemoguće je pregledati sve ono što ljudi urade za godinu dana. Metoda slučajnog uzorka ne garantuje sto postotnu pouzdanost nalaza, ali iz onog što sam vidio mogu konstatovati kako nema neusklađenosti. Zapisao sam četiri opservacije, odnosno mogućnosti poboljšanja, a ranije su sami interni auditori prepoznali 14 mogućih poboljšanja što je naročito pohvalno. Važo je istaći veliku opredjeljenost općinskog načelnika i njegovih saradnika ka poboljšanju. Želim čestitati načelniku, saradnicima i svim uposlenicima te ih ohrabriti da nastave u ovom pravcu”, dodao je Gutošić.

Na završnom sastanku načelnik i pomoćnici su se usaglasili o nalazima koje je auditor ustanovio, te je i zvanično potvrđena recertifikacija ISO 9001:2015.

Politika kvalitete Općine teži ka unaprjeđenju rada organa uprave i njegovom poboljšanju u cilju pružanja što kvalitetnije usluge građanima. Naredna posjeta eksternog auditora planirana je za godinu dana. Tada će se provjeriti nalazi te šta je urađeno i eventualnu mogućnost za poboljšanje.

 

izvor : web Općine Ilijaš

Povezane objave

Back to top button