BIHVIJESTI

U ovogodišnjem ‘Maršu mira’ očekuje se više od pet hiljada učesnika

Na sastanku Organizacionog odbora za obilježavanje 29. godišnjice genocida u Srebrenici, održanom u Memorijalnom centru Srebrenica, razgovarano je o aktivnostima na pripremama za obilježavanje godišnjice.

Organizacioni odbor je pozdravio usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a te je upućena zahvalnosti svima koji su doprinijeli da Rezolucija bude usvojena.

Na sjednici je usvojen nacrt programa obilježavanja godišnjice, a predsjednik Odbora Hamdija Fejzić istakao je da pripreme teku prema planu.

“U narednim danima će biti vjerovatno nekih dopuna programa obilježavanja, a za par sedmica ćemo usvojiti konačan program. U suštini, tim koji je radio prethodnih godina radi i sada. Nemamo još mnogo vremena, ali vjerujem da će sve biti spremno za obilježavanje godišnjice. Imamo obavezu prema žrtvama. Pripreme su u toku za sve aktivnosti. Fokus je i na Maršu mira, jer ove godine je 20 godina od prvog Marša mira. Očekujemo veliki broj učesnika”, istakao je Fejzić.

Pretpostavka je da će u ovogodišnjem “Maršu mira” učestvovati više od pet hiljada učesnika.

“Prijave su u toku. Moram da istaknem da je bilo dosta upita o bezbjednosnoj situaciji, i ovim putem ističem da je situacija dobra i da apsolutno nema nikakve prepreke da se zainteresovani prijave i učestvuju u Maršu mira. Ove godine je 20 godina od prvog Marša mira i to nam je u fokusu”, istakao je predsjednik pododbora za “Marš mira” Suljo Čakanović.

Prema informacijama iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, dosad je identifikovano 11 žrtava genocida koje će svoj vječni smiraj pronaći 11. jula u Potočarima.

Izvor: Fena

Povezane objave

Back to top button