Salkanov Han i Popovići ostali su jedina slobodna teritorija općine Ilijaš u vrijeme rata, a da u MZ Mrakovo ne zaboravljaju svoje heroje govori i izgrađeno spomen obilježje sa njihovim imenima.

Tim povodom danas je u prostorijama Radio Ilijaša gostovao Kozić Mehmed – Mede  predsjednik Organizacionog odbora obilježavanja otpora odbrane Popovića i Salkanovog Hana.

„Svake godine smo imali manifestaciju šehidima i program odbrane Popovića i Salkanovog Hana jedine teritorije Općine Ilijaš koja nije pala, nažalost pojavom pandemije COVID-19 svi smo ove godine uskarćeni tim programom koji smo do sada obilježavali. Žao nam je što ćemo program uskratiti, ali ćemo obilježiti na prigodan način da se ne zaboravi“ kazao je.

Što se tiče samog programa Kozić ističe da neće biti kao prethodnih godina, ali da će se obilježiti na način koji dolikuje.

„ U petak 3.jula  u 10:00 bit će obilazak mezarja u Brezi, nakon toga  obilazak Spomen obilježja u Popovićima i polaganje cvijeća u 11:00 sati i također na Spomen obilježju u Salkanovom hanu u 11:30 minuta. Nakon polaganjae cvijeća u Salkanovom hanu u džamiji u Mrakovu planiran je vjerski program od 12:00 do 13:00 sati. Do džume namaza proučit će se tevhid šehidima i pokloniti dova“ rekao je.

U okviru obilježavanja Dana odbrane Salkanovog Hana i Popovića, organizuje se tradicionalni Memorijalni turnir “Tufo Alić” posvećen šehidu, heroju, velikom sportisti i čovjeku Tufi Aliću, međutim zbog pandemije će biti prolongiran.

„ Ukoliko se stvore uslovi najvjerovatnije  da ćemo u augustu ili septembru održati turnir, na način kakav smo prethodnih godina obilježavali“ spomenuo je.

Share.

Comments are closed.