BIHKULTURAVIJESTI

U ponedjeljak obilježavanje 487. godišnjice Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu

Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu obilježit će prigodnom svečanošću u ponedjeljak, 15. januara 487. godišnjicu rada i postojanja te naučno-kulturne institucije.  

Ovogodišnji program obilježavanja je u znaku desetogodišnjice preseljenja Gazi Husrev-begove biblioteke u novu zgradu, koja je otvorena 2014. godine.

U okviru programa će, tradicionalno, biti dodijeljena priznanja za poseban doprinos u radu Gazi Husrev-begove biblioteke.

Dobitnici priznanja ove godine su reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, Ministarstvo vakufa Države Katar (Ambasada Države Katar u BiH), Fehim Škaljić, akademik Enes Karić, prof. dr. Ahmet Alibašić, dr. Lejla Gazić, Ahmed Mešić i Dragan Golubović.

Iako rad Biblioteke u posljednjih deset godina u novim uvjetima predstavlja kratak period u odnosu na njeno gotovo polumilenijsko trajanje, ipak, ovo desetljeće se umnogome razlikuje u odnosu na prohujala stoljeća.

“Biblioteka je nastavila hoditi stazama njenog osnivača Gazi Husrev-bega i biti na usluzi tragaocima za knjigom i naukom. Marljivo radeći na obogaćivanju, stručnoj i naučnoj obradi i prezentiranju građe, saradnjom sa srodnim institucijama, edukacijom svojih uposlenika, nastojala je odgovoriti potrebama svojih korisnika i pozicionirati se kao moderan, i vremenu u kojem djeluje, primjeren hram znanja”, saopćili su iz Biblioteke.

Zahvaljujući novom opremljenom prostoru, otvorila je i novu stranicu komunikacije s javnošću organizirajući brojne edukativne, naučne i kulturne sadržaje, javila je MINA.

Povezane objave

Back to top button