U ponedjeljak polusatni štrak upozorenja članova Sindikata radnika u zdravstvu KS

Glavni odbor Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo donio je odluku da u ponedjeljak, 23. januara, svi članovi u vrijeme pauze u toku radnog dana izađu ispred svojih zdravstvenih ustanova u kojima su zaposleni na polusatni štrajk upozorenja.

Odluka je, kako navode iz Sindikata, donesena na sjednici održanoj 29. decembra prošle godine, nakon neuspjelog postupka mirenja sa Vladom Kantona Sarajevo, a s ciljem zaštite dostojanstva radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo i postizanja dogovora o dopuni i usaglašavanju Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva za područje Kantona Sarajevo, te radi usaglašavanja neto satnice sa porastom troškova života.

članovi ovog Sindikata u vrijeme pauze u toku radnog dana izaći ispred zdravstvenih ustanova u kojima su zaposleni.

– Mi smo takvu odluku donijeli jer se radi o zdravstvenim ustanovama i nećemo je promijeniti bez obzira šta Koordinacija, koju čini sedam sindikata KS, odluči. Naravno, mi ćemo sve dalje korake Koordinacije pratiti i priključiti im se – kaže Senad Sadiković, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS.

Dodao je kako Sindikat radnika u zdravstvu KS ne zanima ko će činiti novu vlast u KS.

– Mi ćemo i dalje naše sindikalne aktivnosti provoditi po zakonu, korak po korak do ostvarivanja naših prava – naglasio je Sadiković.

Podsjetimo, na sastanku Koordinacije sindikata u Kantonu Sarajevo, koji je odražan 28. decembra prošle godine, a koju čini i Sindikat radnika u zdravstvu KS, donesena je odluka da se, zbog nedostatka dobre volje druge strane: Vlade Kantona Sarajevo, uprava ustanova i preduzeća u djelatnostima zdravstva i komunalne privrede prema 22.000 radnika, u ponedjeljak – 23. januara 2023. godine organizira štrajk upozorenja u trajanju od sat vremena, počev od 11.55 sati, do 12.55 sati.

faktor.ba

Prethodni članakNarednih dana oblačno sa susnježicom i snijegom, na jugu kiša
Naredni članakPoziv za masovni pohod povodom osnivanja  Planinarsko-biciklističkog društva ,,STARI GRAD DUBROVNIK’’ iz Ilijaša