ILIJAŠ

U ponedjeljak u Crnoj Rijeci obilježavanje 28. godišnjice pogibije heroja Nesiba Malkića

U ponedjeljak 25.oktobra ove godine navršiće se 28.godina od pogibije heroja Odbrambeno-oslobodilačkog rata Nesiba Malkića i dijela komande 210.oslobodilačke brigade.

Komisija za obilježavanje  značajnih datuma i jubileja Gradskog vijeća  Živinice je pripremila protokol i Program za obilježavanje godišnjice.

Tog 25.oktobra 1993. godine, od agresorske granate u rejonu Crna Rijeka na Nišićkoj visoravni na području općine Ilijaš poginuli su komandant 210.Viteške oslobodilačke brigade Nesib Malkić i njegovi saborci Sead  Paravlić, Nevres  Šišić, Nermin Forčaković  i Fikret Andelić.

Svake godine kroz prigodan program grad Živinice podsjeti na lik i djelo heroja Nesiba Malkića i njegovih saboraca.

Na sami dan obilježavanja 28.godišnjice 25.oktobra 2021.godine planiran je odlazak na Nišićku visoravan  u 08:45 minuta ispred Gradske uprave.

Isti dan u 14:45 minuta gradonačelnik Živinica i predsjedavajući GV Živinice upriličit će prijem za porodice poginulih i ranjenih na Nišićkoj visoravni , javlja RTV Živinice.

Također taj dan, u 15:30 minuta  biće upriličeno polaganje cvijeća  na Centralno spomen obilježje i bisti heroja oslobodilačkog rata. Od 16 do 17 sati održat će se Svečana akademija u BKC Živinice , a izložbu eksponata iz Odbrambeno- oslobodilačkog rata  svi zainteresirani imaće priliku pogledati u Plavoj Sali BKC Živinice na temu ˝ Domovina u srcu˝.

Svoj doprinos u obilježavanju navedenih aktivnosti uzet će Gradska uprava, 2.Pješadisjki rendžerski puk OS BiH , direktori osnovnih i srednjih škola , Ministartvo za boračka pitanja  Vlade TK, CK grada Živinice, MIZ Živinice, Televizija Živinice i BKC Živinice.

Nosilac aktivnosti je Udruženje dobitnika najvećih ratnih  priznanja grada Živinice.

Povezane objave

Back to top button