Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe danas je u Memorijalnom centru Potočari obilježena petnaesta godišnjica od prve kolektivne dženaze i ukopa žrtva genocida. Direktor Memorijalnog centra Potočari Mersed Smajlović rekao je da je na današnji datum ukopano 600 žrtava genocida.

“Najveća dženaza u Memorijalnom centru Potočari bila je 2010. godine kada je u kompleksu ukopano 775 žrtava genocida. Do sada je u Memorijalnom centru Potočari ukopano 6.575 žrtava, a identifikacije se i dalje nastavljaju. Trenutno je 20 žrtava identificirano za ukop 11. jula u Potočarima”, kazao je Smajlović.

Predsjednica Udruženja Majke enklave Srebrenica i Žepa Munira Suabašić ističe da nikome nije lako, a posebno majkama koje nikad nisu našle svoje najmilije.

“Prije 15.godina 600 naših najmiliji vratili su se u tabutima, ali je to bio najveći povratak u Istočnoj Bosni. Tada smo obilježili mjesto genocida, a zatim su počele i druge dženaze. Sa ovog mjesta pozivam sve one koji znaju gdje su masovne grobnice da pomognu majkama i olakšaju im tugu, bol i patnju. Ipak, mislim da nema pravde dok sve majke ne pronađu svoje najmilije i zločinici ne budu pred licem pravde”, kazala je Subašić.

Srebreničanka Hajra Delić na današnji datum je ukopala sina.

“Moj sin je imao 24 godine. Pronađen je blizu Bratunca, a njegovo tijelo je bilo kompletno. U Memorijalnom centru je ukopan i muž kao i mnogobrojna rodina. Život nazor živim”, govori Hajra Delić.

izvor: bhrt

Share.

Comments are closed.