U prepunoj Sportskoj dvorani Ilijaš održan tradicionalni koncert -Večer najljepših ilahija i kasida

slika1preporodSnijeg i hladno vrijeme nisu spriječili mnogobrojne građane željne slušanja najljepših ilahija i kasida da prisustvuju tradicionalnom ilijaškom koncertu duhovne muzike koju već godinama uspješno organizuje Bošnjačka zajednica kulture Preporod Ilijaš. Mjesta nije bilo dovoljno pa su mnogi morali i stajati dva sata trajanja programa.
– Ovo je osma godina, ali deveti koncert, s obzirom na to da smo jedne godine organizovali dva koncerta. Nastojali smo na najbolji način predstaviti ono što Muzički ansambl radi, da pokažemo da Ilijaš ima svoje kapacitete, kao i talentovane izvođače. Nadam se da smo večeras uspjeli opravdati povjerenje građana. zahvaljujem se sponzorima, izvođačima i svima koji su zaslužni da koncert bude što kvalitetniji. Naš koncert poprima internacionalni karakter jer smo imali izvođače iz Hrvatske, Austrije, Njemačke, Turske, kazao nam je direktor Muzičkog ansambla Tarik Omerhodžić zahvalivši se posebno JU KSC i Radio Ilijaš na svim ustupljenim kapacitetima.
Hor Preporod, otkriva, 2015. godinu posvetit će se svom novom CD-u što će biti spona dugogodišnjeg rada sa mnogobrojnim saradnicima, te će mnogi od njih biti gosti na novom materijalu, koji bi, ako sve prođe kako je planirano, mogao biti objavljen pred mjesec Ramazan.
Generalni pokrovitelj koncerta je Općina Ilijaš i načelnik Akif Fazlić, koji je ovom prilikom dobio zahvalnicu. U svom obraćanju pohvalio je dugogodišnji uspješan rad i zalaganje BZK Preporod te Hor i ostale sekcije. Zahvalnicu je dobio i predsjednik OO SDA Ilijaš Mahir Dević, kao osnivač Muzičkog ansambla i Hora BZK Preporod.nacelnik

Nastup Aziza Alilija sa sinom Ahmedom

Ove je godine programska atrakcija bio nastup poznatog hafiza Aziza Alilija sa svojim sedamnaestogodišnjim sinom Ahmedom koji su, na oduševljenje prisutnih, izveli četiri ilahije.
– Uvijek se rado odazovem i jedan grad treba barem jednom godišnje imati ovakav koncert. Vrijeme organizovanja također odgovara jer je u znaku obilježavanja rođendana Božijeg poslanika Muhammeda alejhisselam, to je jedan vid mevluda, upoznavanje sa životom Poslanika,i to je vrlo važno. Uz bogati melos Orijenta, učenje Kur ana, naš bosanski melos i divnu publiku, ovaj će koncert biti izvanredan, kazao je Aziz Alili.
Njegov sin Ahmed pohađa Islamsku gimnaziju u Zagrebu. Ljubav prema ilahijama u njemu je prisutna od djetinjstva jer su i otac i majka bili članovi Hora Gazi Husrev-begove medrese.
– U Hrvatskoj se dosta njeguje duhovna muzika. Osim Hora Arabeske, postoji i novoformirani Hor Selsebil Islamskog centra u Rijeci. Najviše volim stare babine izvedbe ilahija, ali slušam i nove, kako bih stalno napredovao, kazao je Ahmed za Radio Ilijaš.azizahmedarmin

Vraćanje pravog mjesta umjetnosti i muzici

Armin Muzaferija, kao jedan od tradicionalnih učesnika koncerta, kazao je da mu je drago što je dio ovog spektakla.
– Ovakve stvari su potrebne našim ljudima. Umjetnost i muzika trebaju se vratiti na pravo mjesto i koristiti na pravi način. Zbog toga poštujem Hor Preporod što takve stvari rade u vrijeme nepoštovanja prema muzici i opće moralne krize, poručuje Armin.
On, također, najavljuje da će novi album izaći već sljedeći mjesec, a nakon toga šest mjeseci posvetit će promociji novih pjesama.

Novine iz Hora El Fatih

Hor Fatih Ilijaš, koji također ima dugogodišnju uspješnu tradiciju očuvanja ilahija i kasida, imao je zapažen nastup.
– Sa hafizom Azizom Alilijem radimo dvije nove ilahije. U nedjelju ćemo ih snimiti u Zagrebu, a na proljeće ćemo raditi spotove za te ilahije. Naši ostali nastupi vezani su za obilježavanje 12. Rebbiul evvela-rođendana Poslanika, kazao nam je Edin Fazlić iz Hora El Fatih.fatih
Porodična atmosfera na koncertu

Latif Močević, stalni gost dirigovao je koncertom.
– Uvijek sam oduševljen koncertom u Ilijašu, osjeti se jedna bratska i porodična atmosfera što dodatno uljepšava taj umjetnički dojam. Ovakvi koncerti zahtjevaju puno truda i materijalne podrške, mada bi možda narodu bilo potrebno i više ovakvih sadržaja, naglašava Močević također najavljujući rad na novom albumu.
merjemNastupili su još : Orhan Cakmak-Turska, Hor Preporod Modling Austrija. Posebna atrakcija bila je sedmogodišnja Merjem iz Beča koja je svojom izvedbom ilahija oduševila prisutne.
Sponzori : BH Telecom, BH Pošta, Glamur dizajn, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Općinski odbor Stranke demokratske akcije Ilijaš.
Medijski pokrovitelj : Kulturno sportski centar i Radio Ilijaš.
Organizatori su omogućili sakupljanje pomoći teško oboljelom Hamzaliji Tabakoviću i Veri Muzaferiji i pozvali prisutne da daju svoj doprinos kako bi se sakupio novac za lijekove.
Podsjetimo na kraju, BZK Preporod Ilijaš  organizuje Veče Kur ana 10. januara 2015. godine u kino sali Ilijaš, a sav prihod od ulaznica namijenjen je za pomoć oboljelom Tabakoviću.

 

Prethodni članakPromovisana knjiga „315 istina o slobodi-monografija šehida i poginulih boraca općine Ilijaš“
Naredni članakKakav je naš grad i kako nas vide drugi?