U prepunoj Sportskoj dvorani Ilijaš upriličen tradicionalni koncert “Večer najljepših ilahija”

dsc01034U prepunoj Sportskoj dvorani Ilijaš, sinoć je upriličeno „Večer najljepših ilahija“ u organizaciji BZK “Preporod” Ilijaš i Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, sa početkom u 19:00 sati. Više od dva sata posjetitelji su uživali u najljepšim ilahijama koje su izveli mnogobrojni solisti i horovi. Adem Alić, predsjednik BZK „Preporod“ Ilijaš na samom početku uručio je zahvalnice načelniku Akifu Fazliću, direktoru BH Pošte Nedimu Matorugi i dorektoru JU KSC i Radio Ilijaš Benisu Fazliću za nesebičnu podršku u organizaciji ovog koncerta. Jedanaesti u nizu koncerata „Večer najljepših ilahija“ kako su istakli organizatori,  ima za cilj očuvanje bošnjačke kulture i tradicije.

„Iskreno se zahvaljujem svima koji nas podržavaju. Želim se zahvaliti našim sponzorima a to su Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministrastvu kulture i sporta KS, JP BH Pošta, JU KSC i Radio Ilijašu koji nas prati svih 11 godina i našem generalnom sponzoru Općini Ilijaš i načelniku Fazliću“, kazao je Alić.

Na ulazu u Sportsku dvoranu, posjetitelji su donirali novčana sredstva za liječenje našeg sugrađanina Amira Tabaka. Kako saznajemo od organizatora, prikupljeno je 5 380 KM što će biti uručeno Tabaku u nadi da će se preostali dio sredstva koji nedostaji, prikupiti što prije.

Prisutnima se obratio glavni imam MIZ Sarajevo Ferid ef. Dautović te se zahvalio što su propraćene sve aktivnosti u okviru manifestacije „Sellam, ya Resulallah, čije su aktivnosti bile i u Ilijašu.

„Ovakvi sadržaji trebaju da budu češći kako bi nas obasula Allahova milost jer nam je i Poslanik poslan kao milost. Trebamo se truditi da ličimo na Poslanika i živjeti na način kakav je on živio. Sokromnost je jedna od najljepših vrlina Poslanika. Trebamo biti skromni, bit zahvalni na blagodatima kojima nas je počastio Allah dž.š. Duhovnost daje snagu ljudima i kada su u teškim situacijama. Snaga, sigurnost i pouzdanost trebaju nas uvijek pratiti. Optimizam nek bude neizostavan u našim životima“, poručio je Ferid ef. Dautović.

dsc01006Miralem Babajić drugu godinu nastupa kao solista na kocertu „Večer najljepših ilahija“ i ponosan je što je dio najljepšeg projketa za koji su zaslužni momci i djevojke iz BZK  „Preporod“ Ilijaš.

„Jedne godine se organizuje događaj iz želje, druge godine to pokazuje ozbiljnost a već narednih godina to postaje tradicija kao što su ovi koncerti. Mislim da su ovo najljepši načini na koji možemo okupiti našu omladinu na jedno mjesto i upriličiti ono najljepše od naše vjere u vidu lijepih emocije. Drago mi je da ćemo večeras pomoći i Amiru Tabaku, lijep je osjećaj pomoći našem bratu u liječenju i da nam Allah dž.š. ukabuli svima a njemu pomogne“, kazao je Babajić.

Šerif Delić također je jedan od dragih solista ilijaškoj publici koji je po drugi put uzeo učešće u ovom prepoznatljivom događaju.

„Sve pohvale Općini Ilijaš na čelu sa načelnikom Fazlićem koji su zaslužni da na ovakav način ispratimo 2016. godinu a i mjesec Allahovog Poslanika. Čast mi je biti u Ilijašu jer poznajem raju koja je vrlo profesinalna u organiziranju ovih događaja. Imam potrebu da kažem da imate divnog predsjednika Općinskog vijeća gospodina Mahira Devića koji je jedan od glavnih krivaca za sve lijepe događaje. Mnogo je dobrih izvođača na večerašnjem koncertu i vjerujem da će posjetitelji zaista uživati“, kazao je Delić.

dsc01008Satka Krdžić članica je hora „Prepord“ Ilijaš koji je domaćin koncerta, iskazala je zadovoljstvo odzivom građana.

„Posebno me raduje da vidim da ostavljamo lijepu poruku na sve građane a posebno na našu omladinu“, kazala je solistica Kdržić.

Na koncertu su nastupili solisti Ahmed Alili, Šerif Delić, Miralem Babajić, Mustafa Isaković, Selma Droce, Lejla Čaušević, Hikmet Hadžiabdić, Mirnes Buko, Tarik Omerhodžić, Tarik Hašimović, Merjem Jakubović, Satka Krdžić, Adna Gurda te horovi “Mektebski bulbuli”, Hor Medžlisa IZ Sarajevo i
Hor “Šapat srca”.

Prethodni članakGodina na isteku jedna od najuspješnijih za Općinu Ilijaš
Naredni članakMilioni maraka za rekonstrukciju i asfaltiranje puteva u Ilijašu u prošloj godini