U programu Radio Ilijaša gostovao je Iljko Barić, predsjednik Upravnog odbora HKD Napredak-podružnica Ilijaš, a govorili smo o aktivnostima i planovima ove ilijaške udruge za period koji slijedi.

Prva aktivnost koja bi trebala biti realizirana u oktobru je obilježavanje Međunarodnog dana spomenika i spomeničkih cjelina te početak radova na istočnoj kuli Starog grada Dubrovnika za što su već obezbjeđena sredstva od prijateljskog Grada Dubrovnika. Bit će nastavljen rad na uređenju, valorizaciji i omogućavanju boljeg pristupa  tom vrijednom historijskom objektu i nekropoli Kopošići . Tada će biti predstavljeni  novi nalazi sa lokaliteta, te obilježena 115. godišnjica rada HKD Napredak.

Ovo arheološko područje predstavlja veliku vrijednost i turistički potencijal i kako reče Iljko Barić stalno pobuđuje interesovanje posjetitelja, kako iz BiH, tako i iz Hrvatske, posebno Dubrovnika,a nedavno su nekropolu Kopošići i Stari grad Dubrovnik posjetili i predstavnici Mladinske knjige, koji imaju u planu izdati Stećkopediju,a ilijaški spomenici u njoj će zauzimati veoma važno mjesto.

HKD Napredak Ilijaš i ove će godine organizirati tradicionalni Božićni koncert uz prigodan kulturno-zabavni program, a ove je godine najavljeno i učešće multikonfesionalnog hora Pantomima, kao i mnogi drugi učesnici.

S obzirom na to da HKD Napredak Ilijaš djeluje već četiri godine bez adekvatne kancelarije raduje ih obećanje da će ove jeseni biti obezbjeđene prostorije za rad kulturno-umjetničkih društava. To bi značilo lakše organiziranje novih sekcija-ponovno formiranje folklorne sekcije, smještaj bogatog knjižnog fonda udruge i realizaciju drugih ideja.

Planovi Udruge tiču se omasovljavanja društva, uspostave saradnje sa drugim društvima u Ilijašu i okolnim gradovima, očuvanja tradicije, kulture i običaja, multikulturalnosti, edukacije Hrvata i katolika na cijelom području Ilijaša.

 

Share.

Comments are closed.