ILIJAŠVIJESTI

U programu Radio Ilijaša o projektu selektivnog odlaganja otpada u MZ Lješevo

U jutarnjem programu Radio Ilijaša gostovali su koordinator za MZ Općine Ilijaš Midhat Čeho i rukovodilac PJ Ilijaš KJKP Rad, a tema je bio projekat uvođenja selektivnog odlaganja otpada u domaćinstvima na području MZ Lješevo.

Prema riječima Alana Šeraka, Mjesna zajednica Lješevo je izabrana prva za implementaciju ovog pilot projekta  iz razloga što je zbog teritorijalnog položaja primjećeno značajno dovoženje i odlaganje otpada sa područja drugih općina. Tako je, kaže,  bilo potrebno po pet puta ili više puta odvoziti otpad sa područja MZ Lješevo jer su se pretrpavali kontejneri postavljeni duž regionalne ceste.

Midhat Čeho kazao je da se mora više raditi na edukaciji građana, na razvijanju ekološke svijesti, o koristima i potrebi kompostiranja za potrebe dohranjivanja biljaka, te da se posebno mora razviti svijest o čuvanju vode i rijeka jer se prečesto smeće baca u rijeke.

Problem predstavlja i odlaganje kabastog otpada i njegovo nepravilno deponiranje usprkos tome što tokom godine postoji proljetni, ljetni i jesenji termin za odlaganje kabastog otpada.

Nadzor Eko policije, poštovanje propisa i veća sankcija prekršaja neophodni su za očuvanje čistoće grada i prirode.

Šerak je naglasio da se polahko, ali sigurno razvija svijest građana o koristima reciklaže i odvajanja otpada,a i projekat u Lješevu doprinijet će, dugoročno gledano, rasterećenju prenatrpane gradske deponije u Smiljevićima.

U okviru projekta u Lješevu, građani će odvajati otpad u obliku suhe i mokre frakcije. Suha frakcija sadrži reciklažni ambalažni otpad u koji spada papir, karton, plastična ambalaža i on se odlaže u žutu kantu, dok se u mokroj frakciji nalazi sav ostali otpad tj. mješani komunalni otpad koji će se odlagati u crnu kantu.

U narednom periodu slijedi podjela po dvije posude za odlaganje otpada za 400 domaćinstava, a specijalizovano vozilo KJKP “Rad” vršit će odvoz smeća po kalendaru koji će stanovnicima biti dostavljen. prilikom podjele kanti, bit će dijeljeni i edukativni leci.

Kupovinu posude za otpad su zajednički finansirali KJKP “Rad” i Općina Ilijaš.

Očekuje se da će ovaj projekat zaživjeti i u ostalim mjesnim zajednicama na području općine Ilijaš.

 

Povezane objave

Back to top button