U programu Radio Ilijaša predstavljen mladi glumac iz Švicarske Abdulsamed Brahović

Mladi Abdulsamed Brahović, talentovani je mladić, čiji je otac iz Ilijaša sa stalnom adresom u Švicarskoj. Abdulsamed govori pet jezika, student je Pedagoške akademije, želi postati profesor njemačkog jezika , a njegova velika strast je gluma.

Svaki godišnji odmor provodi sa roditeljima u Bosni, čuvaju svoj bosanski jezik koji je uvijek obavezan u kući, a govori i njemački, engleski, španski i francuski.

Bilo nam je veliko zadovoljstvo ovog talentovanog mladića ugostiti u programu Radio Ilijaša.

Kaže da je njegova veza sa Bosnom iz godine u godinu sve jača. Majka je iz Kalesije, a otac, koji mu je i najveća podrška, iz Ilijaša.

A u glumi sve je počelo sasvim slučajno, jer je kaže bio stidljivo, povučeno dijete, sa nešto kilograma viška.

Ja sam uvijek bio jako stidljivo dijete, bio sam malo debeo, nisam se puno družio, ali jednog dana u školi je trebalo snimiti film i niko nije htio pred kameru. Ja sam se prijavio i ta mi se uloga i rad jako svidio. Bilo je to prije pet godina, imao sam 15 godina. Kasnije sam u svom gradu dobio ulogu u jednoj reklami za osiguranje, radilo se na fudbalskom terenu, a ja jako volim fudbal i sport, tada sam jeo najbolji sendvič u svom životu, dobro sam zaradio i zaljubio se u glumu. Ali, to je bila početnička sreća i nakon toga godinu dana nisam imao nijednu ulogu. Poslije sam dobio drugu ulogu u reklami i tako je polahko krenulo, ostvario sam kontakte sa režiserima, producentima. Dosad sam glumio u nekoliko serija i filmu i nedavno je izašao moj kratkometražni film “Moj boravak u Montpellieru”, kazao nam je Abdulsamed.

Prošle godine počeo je online pohađati glumačku akademiju “Prvi koraci” iz Srbije  jer želi se obrazovati, izgraditi ime na Balkanu i na zapadu, treningom, talentom i upornošću i postići uspjeh. Svjestan je da ne može sam i da mu treba jak tim i podrška.

Abdulsamed se okušao i u režijskim vodama, tako da je snimanje njegovog filma podržala i švicarska općina u kojoj živi Altstatten te nekoliko sponzora, a film se zove „Moj boravak u Montpellieru” gdje je boravio dva mjeseca kako bi usavršio francuski jezik. Ovaj kratkometražni film sam je režirao i radi se o njegovoj  biografiji u formi kratkog igranog filma. Film će uskoro biti dostupan javnosti.

Sportski orijentisan, žedan znanja, komunikativan i ambiciozan. Ovo su pridjevi koji se odnose na Abdulsameda. To se ogleda u njegovim hobijima i interesovanjima. Pored mnogih sportskih aktivnosti kojima se Abdulsamed aktivno bavi, kao što su kick boks, ples, snowboarding ili golf, radi i kao fudbalski sudija.

Nema uzora u filmu, želi biti originalan i svoj,  ali divi se opusu i radu Willa Smitha, zbog raznovrsnosti uloga koje je ostvario. Abdulsamedov omiljeni žanr je drama, jer smatra da film treba nositi poruku i pouku, što se najbolje ogleda u takvim pričama. Njegova životna želja i san je osvojiti Oscara i veli nam da se neće smiriti dok to ne postigne, a mi mu vjerujemo, jer čudan je taj inat bosanski koji uspijeva na svakom tlu, kao i švicarskom.

 

 

Prethodni članakNova hidžretska 1444. godina nastupa u petak, 29. jula
Naredni članakDamir Filipović preuzeo zastupnički mandat u Skupštini KS