ILIJAŠVIJESTI

U programu Radio Ilijaša zapjevao i zasvirao talentovani Azmir Halilović

U programu Radio Ilijaša gostovao je, zapjevao i harmoniku svirao  talentovani Azmir Halilović, student četvrte godine Muzičke akademije Sarajevo. Na 43. Međunarodnim susretima harmonikaša u Puli (Hrvatska) koje se održalo od 25. do 28. aprila 2018. godine u kategoriji solista – F, studenti na Odsjeku za duvačke instrumente i harmoniku, smjer Harmonika a u klasi prof. dr. Belme Šarančić Nahodović, ostvarili su izuzetan plasman.

U jakoj konkurenciji pred eminentnim članovimaa žirija iz Austrije, Finske, Ukrajine, Srbije i Hrvatske, Azmir Halilović (IV. godina) osvojio je treće mjesto i I. nagradu, dok je Danijel Lovrić (III. godina) osvojio visoku drugu nagradu.

– U velikoj konkurenciji, mi smo osvojili prvo i drugo mjesto što predstavlja veliki uspjeh i naravno da nam puno znači. ja volim i klasična djela, ali i sevdalinku. Nastojimo da i neke kompozicije klasične muzike prilagodimo široj publici, ali djelo u tom slučaju mora malo izgubiti na vrijednosti. Osim harmonike, ja bih volio naučiti svirati i saz i  sačuvati od zaborava taj izraz i raditi aranžmane sevdalinke uz ovaj tradicionalni instrument, kazao nam je Azmir.

On se trenutno sprema za novo takmičenje u Istočnom Sarajevu, a ove godine planira diplomirati na Muzičkoj akademiji i upisati Master studij. Želimo mu puno sreće i uspjeha u ostvarenju životnih planova.

Azmir Halilović, rođen 1996.god. u Sarajevu. Osnovnu muzičku školu je završio u Ilijašu PU OMBS “Novo Sarajevo” u klasi prof. Enesa Fazlića. Osvajao je brojna priznanja među kojima se ističu dvije 2. nagrade na federalnom i 2. nagrada na internacionalnom takmičenju. Srednju muzičku školu je završio u Sarajevu u klasi prof.mr. Alena Hodžića. Međju nagradama se ističu 1. nagrada na federalnom takmičenju, dvije 1. nagrade na internacionalnom takmičenju “Akordeon art” u Istočnom Sarajevu i 2. nagrada na međunarodnom susretu harmonikaša u Puli. Trenutno studira harmoniku na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi van.prof.dr. Belme Šarančić-Nahodović. Do sada je osvojio 1. nagradu na internacionalnom takmičenju “Svirel” u Sloveniji, 1. nagrada na internacionalnom takmičenju “Akordeon art” u Istočnom Sarajevu, 1. nagrada na internacionalnom takmičenju “zvezdane staze” u Novom Sadu. Od važnijih nastupa ističu se nastup na 30. internacionalnom festivalu “Sarajevska zima 2014”, koncert pobjednika federalnog takmičenja u Goraždu 2013.god. Koncert nagrađenih studenata, koncert povodom 10 godina postojanja akordeonizma 2015.god. i mnogi drugi.

Povezane objave

Back to top button