KULTURAVIJESTI

U prostorijama BZK”Preporod” Ilijaš otvorena izložba “Spomenici kulturno-historijskog naslijeđa općine Ilijaš – nišani nahije Dubrovnik”

U okviru Manifestacije „Ilijaški dani 2022“ večeras je u prostorijama  BZK”Preporod” Ilijaš svečano otvorena izložba “Spomenici kulturno-historijskog naslijeđa općine Ilijaš – nišani nahije Dubrovnik” autora Midhata Dizdarevića, arheologa i profesora historije.

Na samom početku izložbe, prisutnima se obratio predsjednik Organizacionog odbora Manifestacije kulture i sporta „Ilijaški dani 2022“ i direktor KSC i Radio Ilijaša, Nermin Hodžić, te se zahvalio svima što su došli na ovako vrijednu izložbu.

„Ilijaš i ovaj dio srednje Bosne, odnosno Srednjobosanski bazen u širem smisli predstavlja pravu mali riznicu svega onoga što je stoljećima sedimentirano i taloženo u onome što je naše materijalno i nematerijalno kulturno blago i naslijeđe i ono što ustvari gradi naš višeslojni,polivalentni identitet i koji čini ovaj prostor jedinstvenim u svim svojim različitostima. U tim slojevima islamska arhitektura, islamska umjetnost i taj islamski period naše kulturne historije zauzima značajno mjesto nakog onoga srednjovjekovnog nastavljaljući se na stećke, te dolaze nišani i bašluci čije je jedan dio tih spomenika predstavljen ovom izložbom“ kazao je Hodžić.

Najbrojnije spomenike osmansko- orijentalne arihtekture u BiH čine muslimanski i nadgrobni spomenici.To su najčešće kameni nišani ili bašluci, kabure i mnogobrojna turbeta.Najbrojniji su nišani, kameni uspravnostojeći stupci različitih veličina i oblika.

Najveći broj nišana završava prelijepo oblikovanim turbanima. Pored njih tu su i različiti oblici veličina stela.Oblik nišana je zavisio od toga da li se radi o muškoj ili ženskoj umrloj osobi, a završni dio muškog nišana je simbolizirao društveni status i profesiju.

Autor Midhat Dizdarević, zahvalio se općinskom načelniku Akifu Fazliću koji je podržao ovu izložbu, i Sanji Zagorac-Jozić pomoćnici načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove MZ koja je prepoznala putem Javnog poziva ovaj projekat koji već traje od 2018. godine.

„Ovom prilikom mi predstavljamo najugroženije nišane. Kao što se može vidjeti na fotografijama radi se zaista impozantnim primjercima koji pripadaju vremenu 15. ,16. i 17. stoljeće i što je specifično da na tim nišanima nema natpisa, ali imaju obilježja – kako činovnička tako i ona ratnička poput luka i strijele i mača. Još jedna specifičnost ove izložbe jesu lokacije na kojima se nalaze ovi nišani. Te lokacije su vezane za gornji kraj općine Ilijaš. Ima ih i na donjem kraju općine Ilijaš, no, međutim nekad  je nahija Dubrovnika imala oko 70 sela. Sad da bismo postavili 70 panoa trebalo bi nam više vremena. Ovdje smo odabrali ono što je najznačajnije. Još jedan fenonem nišana gornjeg kraja jeste fenomen dovišta. Bitna stvar izložbe su i dva turbeta koje smo predstavili. Jedno je turbe na Vlaškovu, a drugo je turbe u Crnoj Rijeci. Jedna lokacija je i Nacionalni spomenik koji se nalazi na Ozrenu koji je poprilično ugrožen. Na nekoliko ovih nišana vidi se jedna simbolika ratišta. Što se tiče osmanske arihekture ono što je sačuvamo to je u formu nišana i dovišta“ rekao je Dizdarević.

Nišani su, kao nadgrobni spomenici muslimana u Bosnu donijele Osmanlije, iako njegov naziv nije osmansko-turskog porijekla. On je preuzet iz perzijskog jezika, a može da znači:cilj, meta,mladež, odlikovanje muslimanski nadgrobni kamen, znak, znamenje. U turskom jeziku se za muslimanski nadgrobni kamen kaže „mezar tas“ od turske riječi, mezar što znači grob i riječ tas što znači kamen.Svaki mezar obilježavaju, pretežno dva nišana jedan iznad glave (bašluk) i drugi ispod nogu(ajakluk).

Općina Ilijaš je jedna od tri najbogatije općine u Kantonu Sarajevo po broju stećaka, tu su još općina Hadžići i Trnovo.Ove tri općine posjeduju najveći broj stećaka na prostoru Kantona Sarajevo i definitvno se mogu ponositi tom činjenicom.

Izložbi je prisustvovao načelnika općine Ilijaš Akif Fazlić, pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac-Jozić, kao i mnogobrojni građani Ilijaša.

Izložba će biti otvorena do 06. jula.

Povezane objave

Back to top button