Perzijsko-bosanski koledž sa internatom svake godine na poseban način obilježava Dan državnosti BiH. Na ovaj značajan i bitan datum Perzijsko-bosanski koledž sa internatom tradicionalno organizuje takmičenje pod nazivom “Znanjem gradi BiH”. Ove godine organizovano je takmičenje za učenike predmetne nastave osnovih i učenike srednjih škola u BiH iz likovnih i literarnih radova na temu: “Praznik za sve koji nose ideju BiH”.

Bogatim kulturnim, te drugim aktivnostima učenici i nastavnici ove škole izrazili su ljubav prema svojoj domovini BiH i na najljepši način obilježili ovaj značajan historijski datum ali i poželjeli dobrodošlicu brojnim eminentim gostima koji su prisustvovali.

 Također, svojim dolaskom ovaj historijski dan uveličali su predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović, te pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti Sanja Zagorac-Jozić. Program je počeo intoniranjem himne, te učenjem Kur’ana.

Haris Alihodžić, direktor Perzijsko-bosanskog koledža čestitao je svima Dan državnosti BiH, te istakao da je ovo 17.put manifestacija “Znanjem gradi BiH”.

“Ovaj projekat je započeo davne 1999.godine, tokom proteklih godina Perzijsko-bosanski koledž je imao priliku ugostiti nekoliko hiljada učenika koji su dolazili na ovo takmičenje. Na ovaj dan 15 godina za redom je bilo takmičenje iz bosanskog jezika, matematike i engleskog jezika. Nažalost, posljednje dvije godine to nismo u mogućnosti zbog pandemije, još kad smo osnovali koledž cilj nam je bio da razvijamo patriotizam kod učenika. Zajedno sa učenicima dolazili su nam direktori, pedagozi, gdje smo za njih organizovali određena predavanja. Taj cilj koji smo postavili osnaživanja, jačanje patriotizma ostaje i kroz ove likovne radove koji su došli i vidimo da smo uspjeli u našem cilju, te da naši učenici teže ka tome da ostanu  u BiH” kazao je Alihodžić.

Alma Omerović, predsjedavajuća OV Ilijaš, obratila se prisutnima, te istakala da Perzijsko-bosanski koledž svake godine na poseban i unikatan način obilježava Dan državnosti BiH.

“Manifestacija “Znanjem gradi BiH” je najbolji odgovor onima koji našu državu BiH žele vidjeti u nekom drugačijem obliku, porušenu i neuspješnu državu. Naziv ove same manifestacije najbolje govori šta mi ustvari želimo. Želimo znanjem ojačati i učvrstiti jake temelje BiH.  Ulaganje u znanje je trajna i najbolja investicija koju možemo i moramo pokloniti našoj domovini ” poručila je Omerović, te svima čestitala Dan državnosti BiH. Direktor Perzijsko-bosanskog koledža Haris Alihodžić uručio je Zahvalicu Općini Ilijaš za dugogodišnju podršku u realizaciji ove manifestacije.

Muhamed Fejzić, učenik četvrtog razreda Perzijsko-bosanskog koledža osvojio je prvo mjesto u takmičenju likovnih radova.

“Ova nagrada mi znači jako puno, zbog toga što sam svojim crtežom iskazao ljubav prema domovini. Drago mi je što je komisija prepoznala trud, te da sam ja vrijedan prvog mjesta” rekao je.

Na kraju manifestacije proglašeni su pobjedici literarnih i likovnih radova gdje je komisija imala jako težak zadatak, odabrati one najbolje. Preko 200 radova je stiglo, te su oni najbolji dobili vrijedne nagrade. Ovogodišnji suorganizatori manifestacije su Općina Ilijaš, Institut za jezik Sarajevo i BZK “Preporod”.

 

 

Share.

Comments are closed.