BIH

U Republici Srpskoj potvrđena još 34 slučaja koronavirusa, u BiH ukupno 226

Ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske Alen Šeranić saopćio je jutros da su u tom entitetu potvrđena nova 34 slučaja koronavirusa. Testirano je 176 osoba, a virus je potvrđen kod 34 osobe. Iz Banje Luke su 22 nova slučaja, 4 iz Teslića, 2 iz Laktaša, 2 iz Prnjavora, jedna osoba iz Prijedora, jedna osoba iz Bijeljine, jedno iz Kotor Varoši i jedno iz Modriče.

Od broja testiranih 19 posto je pozitivnih, što nije mnogo, rekao je Šeranić.

Pokušali smo da povećamo kapacitet testiranja, naš cilj je da što prije otkrijemo sve osobe koje su pozitivne – kazao je ministar Šeranić.

Radi se do sada poznatim klasterima, odnosno kontaktima. Među zaraženima je i troje zdravstvenih radnika, odnosno jedan ljekar i dva tehničara iz jedne privatne zdravstvene ustanove.

U RS-u su dvije osobe su na respiratoru, a Šeranić je kazao da su te osobe i ranije imale određena hronična oboljenja.

-Osobe kojima je 13. dan karantina nismo prebacivali u Studentski dom. Pratimo sve osobe koje imaju pozitivan nalaz na korona virusa. Napravili smo nekoliko izuzetaka u Banjoj Luci. Riječ je o porodičnim klasterima gdje ima više djece, oni su kući i njih kontrolišemo 24 sata. Njih je 11 u Banjoj Luci, gdje je ili majka sa malom djecom ili osobe koje njeguju nepokretna lica –  istakao je.

Izvor:Klix.ba

Povezane objave

Back to top button