U Sarajevskom kantonu zrak čist osim u Ilijašu, preporuke stanovništvu

Kvalitet zraka danas je zadovoljavajući u Kantonu Sarajevo, izuzimajući stanje u Ilijašu, gdje su zabilježena prekoračenja graničnih vrijednosti zagađujućih PM10 čestica, saopćila je kantonalna pres-služba.

Uzroci povišenih vrijednosti ovog polutanta u Ilijašu su lokalni izvori emisija štetnih tvari, dominantno kućna ložista i industrija.

Zagađenje je uzrokovano direktnim djelovanjem izvora emisija, a otežavajuće je i to što se zrak  na ovom području sporije čisti u odnosu na ostale dijelove Kantona zbog specifičnosti ilijaške kotline.

Rizičnim grupama stanovništva na ovom području – trudnicama, djeci, starijim osobama te hroničnim bolesnicima s plućnim i kardiovaskularnim oboljenjima je preporučeno da reduciraju kretanje i boravak vani.

Vrijednosti zagađujućih materija se kontinuirano prate a građani će biti na vrijeme obaviješetni o svim eventualnim promjenama.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u narednim danima će biti nestabilno vrijeme s padavinama, što će ići u prilog zadržavanju ovakvog stanja kvaliteta zraka.

FENA

Prethodni članakNajtraženija zanimanja u 2023. godini: prodavači, konobari, bravari, varioci …
Naredni članakProjekti, problemi i planovi u MZ Stari Ilijaš